AcasăOldMedicii de la Spitalul de Arsi: trei raniti din club "au decedat...

Medicii de la Spitalul de Arsi: trei raniti din club „au decedat aproape sigur” din cauza infectiilor/ „bolnavii au fost tratati maximal”, la conditiile din Romania

In conditiile in care, in ultimele ore, la urechile opiniei publice au ajuns informatii cu privire la probabilitatea ca unii dintre pacientii care au avut de suferit de pe urma incendiului din „Colectiv” sa fi murit din cauza infectiilor instraspitalicesti, atat purtatorul de cuvant al Spitalului de Chirurgie Reparatorie si Arsuri, seful ATI, medicul Adrian Stanculea, cat si directorul medical al acestei unitati spitalicesti, medicul Cristian Nitescu, au iesit cu o serie de precizari esentiale in acest caz.

La Spitalul de Arsi, din cei 27 de raniti adusi din clubul afectat de incendiul din 30 octombrie la aceasta unitate medicala sase au pierit. In acest sens, medicul Stanculea a anuntat ca au fost trei bolnavi „care au decedat aproape sigur din cauza unor astfel de infectii”, dar ca familiile acestora au fost anuntate despre acest aspect.

„Exista o diferenta intre contaminare si infectie (…) Este un grad de infectie intraspitaliceasca in limitele acceptabile”, a lamurit purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi, in privinta respectivei unitati medicale.

Specialistii au lamurit ca astfel de infectii sunt intalnite si in alte spitale din lume, mai ales cand e vorba despre „mari arsi”, respectiv despre pacientui care au suferit arsuri pe 50-60% din suprafata corpului.

La randul sau, medicul Nitescu a explicat ca acxeats aunitate medicala nu e risc mai mare de infectie, comparativ cu alte spitale din Bucuresti, dar si ca la Terapie Intensiva apar frecvent contaminari cu bacterii. „Intotdeauna la Terapie Intensiva exista contaminare bacteriana si implicit infectie (…) in conditiile in care, probabil, daca in Romania exista un centru de arsi la nivel occidental, de exemplu (…) probabil ca rata de infectie era ceva mai mica, dar asta nu inseamna ca in marile centre de arsi din lume nu se intampla astfel de infectii”, a subliniat directorul medical al Spitalului de Arsi, care a adugat: „nu ascundem absolut nimic si nu este nimic de ascuns”.

Mai mult, cei doi reprezentanti ai unitatii medicale au anuntat ca le-au transmis, atat ministurlui Sanatatii, cat si premierului, ca e nevoie de un alt spital, si prin acest lucru neinsemnand neaparat ca e vorba despre o alta cladire.

„Bolnavii astia au fost tratati maximal”, avand in vedere conditiile din Romania, a mai lamurit Stanculea, care a adaugat ca toti pacientii au avut acces la medicamentele necesare tratarii lor. Si pentru ca in ultimele ore s-a adus in discutie existenta, dar si respectarea unor protocoale in situatii precum cea din 30 pctombrie, purtatorul de cuvant de la Spitalul de Arsi a oferit lamuriri si in acest sens.  „Protocoalele nu salveaza niciodata pacientul (…) mai degraba medicul (…) se adapteaza la fiecare bolnav in parte (…) protocoalele nu fac decat sa depaneze situatiile de urgenta (…) protocoalele nu vor salva niciodata bolnavul, ci doar medicul”, a precizat medicul Adrian Stanculea.

69 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger