AcasăOldIncidente in Piata Victoriei, la mitingul tinerilor care vor unirea Basarabiei cu...

Incidente in Piata Victoriei, la mitingul tinerilor care vor unirea Basarabiei cu Romania

O manifestare ce s-a vrut a fi pasnica a catorva mii de tineri unionisti veniti in Capitala pentru a cere unirea Basarabiei cu Romania a degenerat. Au aparut incidente dupa ce o parte dintre tinerii prezenti la miscarea respectiva au ajuns sa se imbranceasca, la un moment dat, cu jandarmii, dupa ce manifestantii au incercat sa rupa cordonul oamenilor legii -sustin acestia din urma, undeva in zona Pietei Victoriei.

UPDATE 2: Incidentele de la mitingul unionistilor nu au ramas fara reactii in randul politicienilor. Desi pana la acest moment primul-ministru sau ministrul de Interne nu au oferit un punct de vedere public legat de aceasta situatie aparuta la marsul din Capitala, mai ales ca totul s-a intamplat in apropierea sediului Guvernului, fostul sef al statului, Traian Basescu, a avut o luare de pozitie extrem de dura, via Facebook. „Ticalosilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? In Romania, liderii celor care au manifestat azi la Bucuresti pentru Unirea Romaniei cu Republica Moldova au fost retinuti si bagati in dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunatura de ticalosi tradatori de tara. Ciolos, cat de slugi puteti fi voi, Guvernul Romaniei? Pentru violenta jandarmilor impotriva unionistilor din Republica Moldova si Romania, Ministrul Afacerilor Interne si Dacian Julien Ciolos trebuie sa dispara din viata publica. Slugoilor, ce tare va doare unionismul. L-ati ridicat pe George Simion, unul din liderii unionistilor, ca sa faceti frumos in fata Germaniei si a Federatiei Ruse”, a scris Basescu pe reteaua de socializare.

Si sefa PNL a comentat situatia, tot prin intermediul retele de socializare amintite. „Lansez un apel catre actuala administratie a Bucurestiului/Jandarmerie sa permita manifestarea pasnica a oamenilor. Sa blocheze elementele care vor sa degenereze marsul dar respectand mesajul militantilor corecti. Cred ca apropierea alegerilor din Moldova naste tensiuni pe ambele maluri ale Prutului dar nu dam un exemplu de democratie blocandu-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chisinau nu poate fi modificat parcursul european al acestei tari si acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie sa il dam”, a transmis Alina Gorghiu.

Fata de aceasta ultima reactie a avut ceva de spus si actualul primar al Capitalei, social-democrata Gabriela Firea, care s-a aratat deranjata de cele sustinute de sefa liberalilor. „Condamn cu fermitate atitudinea iresponsabila a presedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuza Primaria Capitalei de escaladarea tensiunilor si violentelor intre jandarmi si participantii la mitingul unionist din Bucuresti. Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase si pot determina o crestere a violentelor in urmatoarea perioada. Primaria Capitalei, prin Comisia tehnica de avizare a manifestatiilor publice, nu a facut altceva decat sa aprobe un mars organizat pentru a transmite un mesaj de unire a Romaniei cu Basarabia. Jandarmeria a decis retinerea in forta a celor 5 lideri ai manifestantilor, fara implicarea sau consultarea Primariei Capitalei – o actiune pe care o consideram exagerata. Doamna Gorghiu doreste, prin afirmatiile sale iresponsabile, sa acopere o gafa imensa a Guvernului tehnocat, dand vina pe Primarie. Jandarmeria este o institutie in subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului. Nu este prima data cand presedintele PNL minte in legatura cu activitatea mea, de aceea o somez pe doamna Gorghiu sa nu mai dezinformeze populatia si sa nu mai provoace campanii de manipulare”, a transmis Firea, tot pe Facebook.

UPDATE: Patru dintre cele cinci persoane care au ajuns la sectia de politie au fost amendate, a precizat un reprezentant al Jandarmeriei. Sanctiunea a fost de cate 3.000 de lei pentru fiecare. Aceeasi sursa a mentionat ca nu s-au folosit gaze lacrimogene, cum s-a vehiculat. „In acest moment nu exista o ancheta in curs, deoarece nu sunt informatii ca (…) jandarmii au actionat ilegal”, a sustinut acesta, in cursul serii de sambata.

Reprezentantul Jandarmeriei a comentat si faptul ca demonstrantii – odata ajunsi la Piata Universitatii- si-au instalat cateva corturi. „Li se va recomanda sa ridice acele corturi (…) in permanenta noi avem un dialog cu acestia”, a adaugat omul legii despre corturile din zona fantanilor de la Universitate.

––

Tinerii incercau sa ajunga in Piata Universitatii, unde se anuntase inca de acum cateva zile ca urma sa aiba loc aceasta manifestare „Lupta pentru Basarabia”. Tensiunile au aparut undeva in jurul orei 16, la momentul in care demonstrantii se aflau in apropierea sediului Executivului, strigand „unire, unire”.

Din primele informatii, cel putin trei persoane au fost ridicate si duse la audieri, la o sectie de politie din centrul Bucurestilor. Printre ei, si pe organizatorul acestei manifestatii.

Totul ar fi fost iscat de faptul ca manifestantii ar fi avut autorizatie pentru un anumit traseu al marsului, care nu ar fi inclus si Calea Victoriei sau cel putin nu zona in care se aflau acestia in clipa in care s-au produs acele contre. In momentul in care jandarmii au intervenit si au format un cordon, de care demonstrantii ar fi incercat sa treaca, au aparut tensiunile.

„Tradatorii sunt conducatorii, ei nu vor unirea”, a acuzat un participant la manifestatie. Oamenii au transmis apoi ca vor sa discute cu premierul Ciolos.

sursa foto: captura Antena3

487 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger