AcasăOldIliescu, urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul Mineriadei din '90

Iliescu, urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul Mineriadei din ’90

La un sfert de veac de la evenimentele care au ingrozit Capitala, miercuri s-a aflat ca seful statului de la acea vreme, Ion Iliescu, este urmarit penal de catre procurorii Parchetului General, in dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Mai precis, conform Digi 24, fostul sef al statului este suspectat de fapte contra umanitatii, in dosarul in care se fac cercetari in privinta evenimentelor violente din intervalul 13-15 iunie 1990, soldate, conform Parchetului General, cu moartea mai multor persoane, dar si ranirea si lipsirea de libertate a altor aproximativ o mie de oameni.

Despre acest nou pas in ancheta s-a aflat la scurta vreme dupa ce, in contextul prezentei fostului presedinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), dar si a fostului director al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu, sosit la Parchetul General la doar cateva minute dupa Ion Iliescu, institutia anunta ca se continua cercetarile in dosarul cunoscut drept „Mineriada”, dar si ca se fac cercetari in privinta savarsirii de infractiuni contra umanitatii. PICCJ nu da publicitatii, insa, niciun nume.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, integral, precizarile din comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:

„Ca urmare a ordonantei procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de infirmare a solutiei si confirmare a ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii militari continua ancheta in dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Prin ordonanta nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g si j din Codul penal constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de    13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior.

In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”.

115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger