AcasăOldFostul sef al CJ Botosani, retinut de DNA

Fostul sef al CJ Botosani, retinut de DNA

Procurorii anticoruptie suceveni au decis, dupa ce l-au audiet pe fostl presedinte al CJ Botosani, ca se impune retinerea sa pentru 24 de ore.

Dupa perchezitiile facute, inca din prima parte a zilei trecute, la sediul Consiliului Judetean  (CJ) Botosani si la locuinta lui Florin Turcanu, fostul presedinte al institutiei amintite a ajuns la audieri. Ulteror, procurorii din carul DNA Suceava au decis sa il retina, urmand ca in cursul acestei zile sa il prezinte instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, din cate anunta procurorii. Ramane ca magistratii Tribunalului Suceava sa decida daca o astfel de masura se impune sau nu in continuarea cercetarilor care il vizeaza pe liberalul care a condus CJ Botosani.

In dreptul lui Turcanu a fost trecuta acuzatia de trafic de influenta, in forma continuata, in dosarul in care este cercetat fostul sef al CJ Botosani fiind vizat de suspiciuni si un administrator al unor firme, Vasile Marcel Birsan. Pe numele acestuia din urma, procurorii anticoruptie suceveni anunta ca au dispus punerea in miscare a actiunii penale, barbatul fiind suspectat de cumparare de influenta, in forma continuata.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, precizarile pe care le fac procurorii in comunicatul in care se prezinta motivarea masurlor luate in cazul celor doi:

Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In perioada iunie 2013 – septembrie 2014, inculpatul Turcanu Florin, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, a pretins si primit de la inculpatul Birsan Vasile Marcel sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentand contravaloarea unor lucrari de constructie si amenajare executate la un imobil ce apartinea unei rude a primului.

Cheltuielilor respective, in cuantum de 272.906,16 lei, li se adauga si cele privind achizitionarea unor aparate si bunuri de uz casnic.

In schimbul executiei lucrarilor respective, inculpatul Turcanu Florin i-a promis omului de afaceri ca isi va folosi influenta data de ascendentul functiei pe care o detine, pentru a interveni asupra unor functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani si din cadrul a doua primarii de comuna de pe raza aceluiasi judet, in scopul de a-i determina sa faciliteze atribuirea, prin incredintare directa, a 3 (trei) contracte de lucrari si furnizare de bunuri, in valoare de peste 600.000 lei, catre firmele administrate de inculpatul Birsan Vasile Marcel, lucru care s-a si intamplat ulterior.

In acelasi context, inculpatul Turcanu Florin i-a mai promis inculpatului Birsan Vasile Marcel ca are influenta si ca va interveni asupra membrilor comisiilor de licitatie, functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani, cu atributii in materia achizitiilor publice, pentru a-i determina pe acestia sa favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru castigarea unor licitatii publice privind contracte de executie lucrari a caror finantare era asigurata din fonduri provenind de la Uniunea Europeana, bugetul de stat si bugetul local”.

sursa foto: btonline.ro

160 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger