AcasăOldExplozii la Bruxelles, soldate cu multiple victime

Explozii la Bruxelles, soldate cu multiple victime

(foto: catura youtube/itele)

Mai multe explozii au avut loc, in aceasta dimineata, in capitala belgiana. Autoritatile au intrat in alerta, au crescut nivelul de alerta terorista la nivelul maxim, 4, si fac eforturi sa dea de urma celor care au pus la cale aceste atacuri. Intre timp, vestile despre numarul victimelor se modifica, odata cu trecerea orelor. Trebuie spus, de asemenea, ca traficul aerian, dar si cel feroviar si rutier este afectat in Bruxelles, ca urmare a seriei de explozii.

(foto: catura youtube/itele)

UPDATE 10: In timp ce medicii se straduiesc sa le aline suferinta victimelor, politistii si anchetatorii sa dea de urma vinovatilor si sa intareasca securitatea teritoriului belgian si a oamenilor aflati, practic, in inima Europei, s-a aflat ca au fost decretate trei zile de doliu in Regat, in memoria victimelor din exploziile de la Bruxelles. Totodata, din cate titreaza BBC, pe site, atacurile din capitala belgiana ar fi fost revendicate de catre adepti ai autointitulatei grupari „Stat Islamic”.

UPDATE 9: O alerta ale carei motive nu au fost anuntate oficial a dus la evacuarea unei parti a personalului centralei nucleare din Tihange, din apropiere de Liege, anunta CNN. Cererea a venit din directia autoritatilor locale, mentioneaza aceeasi sursa.

UPDATE 8 – Informatii recente vorbesc despre 34 de oameni care au pierit, in urma dezastrului de la primele ore ale zilei, in timp ce cifra care se vehiculeaza in dreptul ranitilor ajunge catre 170 , din cate anunta site-ul CNN, citand presa locala.

UPDATE 7: Cele mai recente informatii indica o crestere a numarului victimelor. Astfel, conform BBC, care citeaza media locale, bilantul deceselor ar fi crescut la 26, in timp ce numarul ranitilor ar depasi 130. Dintre acestia, 11 ar fi pierit in urma exploziilor de la aeroportul Zaventem, zona in care 81 de oameni au fost raniti, iar alti 15 au murit la metrou, la Maelbeek, in urma deflagratiei in care au fost raniti 55 de oameni.

UPDATE 6: Un nou bilant al celor exploziilor din aceasta dimineata indica faptul ca sunt cel putin 23 de decese si peste 35 de raniti. Conform CNN, care citeaza presa locala, 10 oameni au murit in urma deflagratiei care a afectat statia de metrou Maelbeek, alte 13 persoane gasindu-si sfarsitul ca urmare a celor doua explozii produse pe aeroport, una dintre ele fiind considerata a fi opera unui atacator sinucigas. Aceasta din urma este, de altfel, ipoteza cel mai des vehiculata, in ultimele zeci de minute, in presa internationala, in privinta acestor atacuri sangeroase.

Cititi si: Curse aeriene din Romania catre Bruxelles si retur, ANULATE, marti, ca urmare a atacurilor din capitala belgiana

Premierul Ciolos anunta ca nu sunt romani printre victimele exploziilor din capitala belgiana

Explozii la Bruxelles. Iohannis: „Suntem ingroziti si intristati”

Nivelul de ALERTA, crescut la NIVELUL MAXIM la Bruxelles, urmare a sirului de explozii de la aeroport si metrou

O cursa Tarom cu destinatia Bruxelles, redirectionata spre Amsterdam, urmare a exploziilor

Primul anunt din directia MAE, dupa exploziile din Bruxelles

UPDATE 5: Din cate titreaza brusselstimes.com, mai multi martori ar fi povestit faptul ca la aeroportul Zaventem s-ar fi produs trei explozii, si nu doar doua, cum se stia pana acum. Mai mult, aceeasi sursa noteaza ca un dispozitiv explozibil a fost gasit in apropierea aeroportului.

[youtube]ABgzoaH4qo8[/youtube]

UPDATE 4: In conditiile in care a fost inchis la scurta vreme de la producerea celor doua explozii, ca masura de preventie, urmand sa fie anuntat momentul la care restrictia va fi ridicata, in urma cu doar cateva zeci de minute s-a aflat ca aeroportul afectat de deflagratiile din aceasta dimineata va ramane inchis pana maine dimineata, la ora 6. Astfel ca toate zborurile care urmau sa vina sau sa plece de la acest  punct vor fi anulate, se mentioneaza intr-un anunt postat pe contul oficial de Twitter al Brussels Airlines.

[youtube]jurs8uqr4vI[/youtube]

UPDATE 3: O alta explozie s-a produs in Bruxelles, de aceasta data in subteran, la metrou, intr-o zona situata in apropierea sediului unei institutii europene.

Intre timp, pe Internet au aparut si primele imagini surprinse atat in momentul uneia dintre explozii, cat si la scurta vreme dupa incident, cu oameni fugind speriati, in incercarea de a se indeparta de zona in care s-au auazit bubuiturile, urmate de nori de fum. Va avertizam ca inregistrarile sunt greu de privit si va pot afecta emotional:

UPDATE 2: A fost pus la dispozitie si un numar de telefon la care cei care au rude sau cunoscuti pe aeroportul din Bruxelles afectat de exploziile din aceatsa dimienata pot suna pentru a cere informatii. Numarul este 02/753.73.00.

UPDATE 1: Atat statiile de metoru, cat si garile din oras au fost inchise, astfel ca transportul public este foarte afectat de situatia produsa in aceasta dimineata.

UPDATE: Presa internationala anunta, citand postul public de radio RTBF, ca ar fi vorba despre 10 morti si peste 30 de raniti.

–––-

Doua deflagratii puternice s-au produs, in aceasta dimineata, in incinta unui aeroport din capitala Belgiei. Presa internationala anunta, citand autoritati locale, faptul ca exista mai multe victime, insa momentan numarul acestora nu a fost anuntat oficial.

Exploziile au avut loc in zona „Plecari” a aeroportului Zaventem din capitala belgiana. Momentan cauzele incidentului nu se cunosc, dar intreaga zona a fost evacuata, iar zborurile au fost deviate, pana la inlaturarea oricarui pericol la adresa pasagerilor si al membrilor echipajelor de zbor.

La distanta de cateva minute, pasagerilor li se transmit diferite mesaje, prin care li se cere sa respecte recomandarile venite din partea responsabililor aeroportului afectat de explozii. „Nu veniti la aeroport – aeroportul este evacuat. Evitati zona aeroportului. Cursele au fost anulate”, suna recomandarea oficialilor aeroportului Bruxelles, mentionata pe contul de Twitter al operatorului aeroportuar. Ulterior, a fost emis si un astfel de mesaj pentru cei aflati inca in aeroport: „Pasagerii care sunt inca in alte zone ale aeroportului sunt sfatuiti sa ramana calmi si sa astepte informatii suplimentare”.

sursa foto: en.wikipedia.org

author avatar
Cristina Stefan
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger