AcasăOldE oficial: sunt patru candidaturi pentru sefia Parchetului General

E oficial: sunt patru candidaturi pentru sefia Parchetului General

Parchetul General

Desi in ultimele ore s-au vehiculat cinci nume de posibili aspiranti la prima functie in cadrul ministerului Public, oficial sunt doar patru astfel de intentii. Iar confirmarea a venit chiar de la Ministerul Justitiei.

Parchetul General

La exact o luna de cand s-a aflat ca a fost lansata procedura pentru ocuparea acestei functii ramase vacante ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu, din directia Ministerului Justitiei s-a anuntat ca sunt patru nume la capitolul candidaturi depuse pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Cine sunt cei patru aspiranti la fotoliul de sef al PICCJ

Oana Schmidt-Haineala (foto: obiectivdesuceava.ro)
Gheorghe Ivan (foto: impact-est.ro)

Iar cel putin doua dintre acestea sunt cunoscute opiniei publice, gratie functiilor importante pe care acesti aspiranti la sefia Parchetului General le-au ocupat inainte de aceasta data. Mai precis, din cate anunta Ministerul Justitiei, este vorba – in ordinea in care sunt trecuti in comunicatul MJ-despre Gheorghe Ivan – procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (si fost sef al DNA -Serviciul Teritorial Galati -n.r), despre Oana Andrea Schmidt-Haineala – procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov cu grad de parchet de pe langa Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (si fosta sefa a CSM-ului-n.r), despre Augustin Lazar – procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia si despre fostul sef al DIICOT, Codrut Olaru, actualmente adjunct al procurorului general al Parchetului General.

Codrut Olaru
Augustin Lazar (foto: alba24.ro)

Va reamintim ca pe 16 martie a expirat termenul de depunere a candidaturilor in aceasta privinta, dar si ca fotoliul de sef al Parchetului General a ramas liber in urma demisiei lui Nitu, plecare anuntata la inceputul lunii februarie, pe fondul controversei ‘coloanei oficiale’, cum a ajuns sa fie cunoscuta in spatiul public. La acest moment interimatul la sefia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este asigurat de catre prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.

Care sunt pasii urmatori

Odata depuse aceste candidaturi, procedura implica discutii pe care aspirantii la postura de Procuror General al Romaniei le vor avea cu ministrul Justitiei, Raluca Pruna, calendarul postat pe site-ul MJ indicand drept interval estimativ perioada 18-22 martie. Asadar, aceste proceduri de dialog ar urma sa inceapa chiar de maine, urmand ca apoi ministrul sa ia o decizie, pentru ca pe 23 martie, respectiv miercurea viitoare, sa trimita propunerea sa catre Consiliul Superior al Magistraturii (CMS). Apoi vor fi respectate si procedurile presupuse de lege si in cazul avizului CSM-ului, pentru ca, pana pe 22 aprilie, propunerea ministrului Justitiei pentru functia de Procuror General al Parchetului Instantei Supreme sa fie transmisa, catre Palatul Cotroceni, in atentia sefului statului.

author avatar
Cristina Stefan
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger