AcasăOldDNA Galati: Seful CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, retinut pentru 24 de...

DNA Galati: Seful CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, retinut pentru 24 de ore

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost retinut pentru 24 de ore de catre DNA Galati. Totodata, procurorii ancticoruptie galateni au dispus, vineri, o masura similara si in cazul altor doi functionari publici. Cei trei urmeaza sa fie prezentati in cursul acestei zile Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva.

DNA Galati a anuntat, in aceasta dimineata, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a sefului CJ Braila, acuzat de infractiunile concurente de abuz in serviciu in forma continuata si conflict de interese. In acelasi dosar sunt cercetati, in stare de retinere, si Florin Mija si Nicolae Mosiu, membri in comisiile de evaluare a ofertelor depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice, acuzati de abuz in serviciu in forma continuata.

Potrivit ordonantelor de retinere, procurorii sustin ca au probe si date din care sa rezulte suspiciunea ca, in perioada 2009-2010, Stancu, in calitate de sef al CJ Braila, ordonator principal de credite, precum si cei doi functionari publici si-ar fi incalcat atributiile de serviciu, in cazul procedurilor de atribuire a unor contracte de achizitii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local si judetean, organizate de Consiliul Judetean Braila.

Procurorii precizeaza ca „modul in care au fost organizate si s-au derulat procedurile de achizitie publica, in perioada de referinta, a condus la situatia ca, un numar de 3 societati comerciale sa detina monopolul lucrarilor licitate de Consiliul Judetean Braila, fiind practic singurele firme care participa si castiga contractele de achizitie publica pe plan local si judetean”. Mai mult, conform comunicatului DNA Galati, „in situatia in care existau si alti ofertanti, firmele agreate fie ofereau pretul cel mai mic, fie indeplineau „anumite” conditii apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, situatie care, in mod inevitabil, a condus la castigarea procedurilor respective. Interesul presedintelui Consiliului Judetean pentru castigarea procedurilor de achizitie publica de catre una dintre firme este subliniat de faptul ca, in mod indirect, este actionar la aceasta firma”.

Astfel, sustin procurorii, s-ar fi cauzat un prejudiciu de 2.924.817,60 lei. Cei trei urmeaza sa fie prezentati in cursul acestei zile Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva.

Totodata, procurorii anticoruptie din Galati au anuntat ca in aceasta cauza s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de mai multi suspecti. Este vorba de cinci functionari publici – Georgel Ghenea, Jenica Dumitrascu, Ionica Popescu, Vasile Puia si Ionel Pusca, membri in comisiile de evaluare a ofertelor depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice, si acuzati de abuz in serviciu in forma continuata, precum si de doi administratori ai unor societati comerciale. Vasile Soare si Catalin Cristian Stancic sunt cercetati pentru instigare la abuz in serviciu in forma continuata. In acelasi caz, trei diriginti de santier – Camelia Bratu, Cornel Grigore si Gheorghe Ciudatu sunt cercetati pentru abuz in serviciu, fiind acuzati ca, in calitatea pe care au detinut-o, la data faptelor consemnate in dosar, ar fi avizat situatii de plata, in luna septembrie 2009, facand posibila plata lucrarilor, desi, sustin procurorii, procesele verbale de receptie a acestora „fie nu se regasesc la dosar, fie au fost incheiate in cursul anului 2010”.

272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger