AcasăOldDirector comercial de la Romarm, prezentat azi in fata instantei, dupa ce...

Director comercial de la Romarm, prezentat azi in fata instantei, dupa ce a fost retinut seara trecuta

Intrat in vizorul procurorilor anticoruptie, actualul director comercial de la Romarm SA a fost retinut pentru 24 de ore, o masura similara fiind luata si in cazul unei alte persoane cercetate in acelasi dosar.

In dreptul numelui lui Mircea-Nicusor Mihai stau urmatoarele acuzatii: „instigare la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la cumparare de influenta”, in timp ce in cazul celeilalte persoane retinute in cauza de fata, Aura Claudia Maris, despre care procurorii noteaza ca ar fi ‘in relatii de amicitie” cu acesta, si ca femeia fi sustinut ca ar fi reprezentant al unei asociatii nonprofit ce sprijina persoanele cu dizabilitati, fapta imputata este cumparare de influenta, se arata in comunicatul facut public in acest caz. Faptele ar avea legatura cu achizitionarea unor genti speciale si, din cate mai mentioneaza procurorii, in acest caz s-a facut un flagrant, pe 7 martie.

Atat Maris, cat si Mihai urmeaza sa fie dusi, in cursul acestei zile, in fata instantei, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. ramane de vazut de vor decide judecatorii Tribunalului Bucuresti in aceasta speta.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, precizarile procurorilor in pivinta motivelor pentru care s-a luat masura retinerii pentru 24 de ore a celor doi, asa cum sunt prezentate ele in comunicatul DNA:

„In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Incepand din luna noiembrie 2014, inculpata Maris Claudia Aura si o alta persoana au derulat, prin intermediul a doua societati comerciale, dar si prin intermediul asociatiei al carei reprezentat sustine ca ar fi inculpata, un circuit financiar prin care au vandut Societatii Fabrica de Arme Cugir S.A. cateva mii de genti speciale (K4 si K5), la suprapret.

Concret, in perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, fiecare din cele doua societati administrate in fapt de catre cele doua persoane a achizitionat gentile de la un producator, dupa care le-au vandut catre asociatia respectiva la un pret dublu (rata de profit obisnuita era de 53% – 54%, cu o singura exceptie cand a fost de 44%).

Mai departe, Asociatia a vandut aceste genti catre Societatea Fabrica de Arme Cugir S.A., cu un profit minim pentru sine, pe baza unor contracte incheiate fara a se organiza o procedura de licitatie publica.

La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir S.A. a organizat o licitatie avand ca obiect achizitionarea acelorasi tipuri de genti, asociatia reprezentata de inculpata fiind clasata pe locul al treilea.

Din acel moment, inculpata Maris Claudia Aura a demarat o adevarata ofensiva pentru a-l determina pe directorul general al Societatii Fabrica de Arme Cugir S.A., sa cumpere de la asociatia respectiva, cel putin 12.000 genti (ce fusesera achizitionate de catre societatea controlata de inculpata anterior organizarii licitatiei).

Pe de-o parte, in perioada 21-22.01.2016, inculpata Maris Claudia Aura s-a deplasat personal la Cugir unde a incercat in mod insistent si agresiv sa-l determine pe director sa cumpere gentile respective, fara a reusi acest lucru.

Ulterior, inculpata a contactat o persoana din conducerea fabricii de armament (denuntator in cauza) careia i-a cerut insistent sa-l determine pe director sa fie de acord cu rezilierea imediata a contractului incheiat cu castigatorul licitatiei si sa achizitioneze de la asociatia pe care o reprezenta gentile. Nici aceasta interventie nu condus la rezolvarea pe care o astepta inculpata.

Pentru a asigura succesul demersului ei, inculpata i-a oferit, in luna decembrie, aceleiasi persoane, o agenda in care se afla suma de 1.500 lei, dar a fost refuzata.

Pe de alta parte, inculpata, atat personal cat si prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. ROMARM S.A. mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea unei echipe de control la Fabrica de Arme, pentru a verifica, printre altele, si modul in care s-au derulat procedura de licitatie pentru achizitionarea gentilor, dar si contractul subsecvent.

La instigarea inculpatului Mihai Nicusor-Mircea, in calitate de director comercial in cadrul C.N. ROMARM S.A., aflat in relatii de amicitie cu inculpata Maris Claudia Aura, membrii echipei de control au intocmit un raport care a avut ca urmare demiterea directorului general.

In acelasi context, la data de 07 martie 2016, inculpata Maris Claudia Aura i-a oferit martorului denuntator suma de 3.000 lei, promitandu-i totodata ca, daca va reusi sa-l determine pe noul director al fabricii sa permita achizitionarea celor 20.000 de genti de la Asociatie, dupa ce va primi contravaloarea acestora, ii va mai remite o suma de 6.000 lei.

In aceeasi zi, s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala”.

364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger