AcasăOldDecizie istorica, la referendum: Englezii au votat in favoarea iesirii din UE

Decizie istorica, la referendum: Englezii au votat in favoarea iesirii din UE

In cadrul referendumului din 23 iunie, unul decisiv pentru soarta UK in cadrul UE, Marea Britanie a votat in favoarea iesirii din marea familie europeana.

Au fost 51, 9% in favoarea parasirii Uniunii Europene, din cate arata rezultatele finale ale referendumului din ziua precedenta anuntate oficial din UK.

E important de mentionat faptul ca premierul conservator Cameron a anuntat ca in scurta vreme va sustine o conferinta de presa.

Trebuie spus ca peste 17, 4 milioane de britanici – din cei peste 46, 5 milioane de englezi cu drept de vot la acest referendum- au votat pentru iesirea UK din UE. Dar si ca atat Scotia, cat si Irlanda de Nord s-au aratat in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana. Prezenta la vot a fost de 72, 2%.

Ca prima reactie la acest rezultat al votului, lira sterlina a cazut simtitor, comparativ cu moneda europeana.

Ca prima reactie, Nigel Farage, lider al extremei drepte britanice, a catalogat aceasta zi drept  „Ziua Independentei”, vorbind despre o „victorie pentru oamenii obisnuiti” si „decenti”. De asemenea, in presa internationala au aparut informatii cum ca se cer deja referendumuri pentru reunificarea Irlandei si pentru ramanerea Scotiei in Marea Britanie.

Vom reveni cu detalii!

author avatar
Cristina Stefan
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger