AcasăOldCauzele prabusirii avionului, in Apuseni: vremea rea si "o eroare in managementul...

Cauzele prabusirii avionului, in Apuseni: vremea rea si „o eroare in managementul misiunii”

La aproape un an si opt luni de la tragedia aeriana din Apuseni, in urma careia au pierit doi oameni – pilotul Iovan si studenta Ion, comisia de investigatie – CIAS- a anuntat concluziile din raportul final realizat in acest caz, care se intinde pe mai mult de 100 de pagini.

Specialistii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile au ajuns la concluzia ca a fost vorba despre „eroare in managementul misiunii”, care nu inseamna, insa, implicit ca ar fi vorba despre o greseala de pilotaj. „Nu putem sa discutam despre o eroare in pilotaj. (…) Mai degraba putem sa spunem ca ne confruntam cu o eroare in managementul misiunii. Nu e acelasi lucru. Conditiile meteo au favorizat radical”, a precizat un reprezentant CIAS, intr-o conferinta de presa, luni la pranz, cu privire la givrajul aparut la carburatoare.

Astfel, din cate a anuntat unul dintre expertii CIAS s-a stabilit ca pilotul a anuntat ca se confrunta cu probleme de givraj, dar „fara a declara stare de urgenta”, iar aeronava nu a reusit sa atinga inaltimea optima, situatie in care aparatul de zbor iese din raza de asistenta a radarului.

Ancheta a scos la iveala ca vremea nefavorabila pentru zbor, respectiv aparitia givrajului – a unui strat de gheata ori de chiziura depus ca urmare a frigului – a ingreunat misiunea pilotilor, ducand la scaderea altitudinii. Investigatorul CIAS a explicat unde anume a aparut givrajul: „pe parcursul acestui zbor, aeronava s-a confruntat cu un givraj nu la nivelul structurii, ci la nivelul carburatoarelor motoarelor, ceea ce (…) nu a permis aeronavei sa atinga altitudinea de 11.000 de picioare”, a mentionat Eugen Suciu.

Va amintim ca, in ianuarie 2014, avionul tip BN 2, cu sapte oameni la bord, s-a prabusit, intr-o zona inalta din Apuseni. Atat pilotul Iovan, cat si Aurelia Ion au pierit dupa ce aeronava a lovit solul.

sursa foto: bistrita.citynews.ro

95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger