AcasăOldANSVSA anunta: nu exista o legatura directa intre branza de vaci din...

ANSVSA anunta: nu exista o legatura directa intre branza de vaci din lotul din 22 februarie si imbolnavirile copiilor

MS, despre un program esențial pentru boala considerată factor de risc pentru forme severe de COVID: ”Trebuie regândit”

Inca nu se cunoaste sursa imbolnavirii micutilor care au ajuns sa fie transferati din Arges in Capitala, cu probleme renale. Suspiciunile vehiculate pana acum in spatiul public sunt risipite de ceea ce reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au notat, vineri, negru pe alb: „datele rezultate din verificarile ANSVSA indica faptul ca nu exista o legatura directa de cauzalitate intre branza de vaci din lotul produs in data de 22.02.2016 si imbolnavirile copiilor diagnosticati cu SHU”.

Extrasul prezentat mai sus provine dintr-un comunicat pe care oficialii ANSVSA – singurii in materie sa faca precizari in privinta acestui subiect, lucru subliniat de premierul Ciolos insusi- l-au facut public in aceasta dupa-amiaza, ca parte dintr-un nou set de concluzii la care s-a ajuns in urma analizelor la care au fost suspuse probele de produse de origine lactata si din carne analizate in ultima perioada, dupa imbolnavirea unui numar mare de copii din Arges, care au ajuns sa aiba probleme renale, fiind diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic (SHU).

Asadar, inspectorii de la Sanatate Publica exclud varianta ca branza de vaci de la fabrica din Curtea de Arges sa fi cauzat imbolnavirea copiilor care au primit diagnosticul de SHU.

In ultimele zile, specialistii Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara au analizat 411 esantioane prelevate de la mai multe alimente – 337 pana pe 29 februarie, alte 59 pana joi, 3 martie, si 15 probe de produse lactate provenite, intr-un program de autocontrol, de la „proprietarul unitatii de procesare a laptelui din judetul Arges”. Dintre acestea, pana vineri au fost incheiate analizele in cazul a 312 esantioane, restul fiind in lucru. Doua au avut rezultate pozitive, precizeaza ANSVSA.

Nu in ultimul rand, institutia mentioneaza ca investigatiile vor fi extinse, de cateasta data catre nivelul exploatatiilor de animale.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, integral, comunicatul ANSVSA in aceasta chestiune:

„Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) a receptionat, pana pe data de 29 februarie 2016, un numar de 337 de esantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sanatatii si notificate prin Sistemul Rapid de alerta pentru Alimente si Furaje

La acestea se adauga un numar de 59 de esantioane, receptionate pana pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV – DSP din apa, produse lactate si lapte materie prima si 15 esantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de catre proprietarul unitatii de procesare a laptelui din judetul Arges, in cadrul programului de autocontrol.

Pana la aceasta data, din totalul de 411 esantioane receptionate, 312 au fost finalizate (doua cu rezultate pozitive) si 99 de esantioane sunt in lucru.

Datele rezultate din verificarile ANSVSA indica faptul ca nu exista o legatura directa de cauzalitate intre branza de vaci din lotul produs in data de 22.02.2016 si imbolnavirile copiilor diagnosticati cu SHU.

Precizam ca, procesul de pasteurizare al laptelui materie prima asigura distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

In ceea ce priveste proba pozitiva depistata la carnea de pasare (cazul Bacau), precizam ca, prin tratarea termica corespunzatoare si respectarea normelor de igiena se impiedica transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26).

Ca urmare a recomandarilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, ANSVSA, in cadrul verificarilor pe care le desfasoara, va extinde investigatiile la nivelul exploatatiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesarii alimentelor si al ingredientelor din compozitia produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sanatatii”.

87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger