AcasăNewsEuropa, sub amenintarea epidemiilor tropicale

Europa, sub amenintarea epidemiilor tropicale

Oamenii de stiinta avertizeaza ca Europa trebuie sa se pregateasca pentru epidemii – precum Chikungunya in Italia, febra denga pe Coasta de Azur – ce erau rezervate pana acum regiunilor tropicale.

„Incurajate de modificarile climatice, voiaje si comertul international, epidemiile si bolile vectoriale (transmise de insecte precum tantari si capuse, n.r.) se vor dezvolta pentru a afecta o mare parte din Europa in deceniile urmatoare”, au subliniat expertii in sanatate, reuniti cu ocazia unui congres organizat in Amsterdam. Toate tarile din spatiul mediteranean sunt deja vizate, a precizat Giovanni Rezza, directorul departamentului de boli infectioase din cadrul Institutului superior de sanatate din Roma. Cel mai ingrijorator eveniment recent este epidemia de chikungunya care a lovit Italia in vara anului 2017, provocand „peste 400 de cazuri” si „un esec in diagnosticarea precoce”, intrucat maladia nu a fost identificata de autoritatile publice decat dupa mai multe saptamani, favorizand infectarea unor noi persoane, a subliniat acelasi cercetator. Misiunea de reperare timpurie a bolii este cu atat mai dificil de realizat in Italia cu cat tantarul-tigru, care transmite febra denga si chikungunya, este de acum endemic in mare parte din aceasta tara. De aici apare si necesitatea consolidarii vigilentei acolo unde fenomenul este inca limitat, precum in Franta si pe Coasta de Azur, unde mai multe cazuri autohtone de febra denga au fost semnalate dupa anul 2014, a continuat profesorul Rezza. Din fericire, Italia, Spania, sudul Frantei, coasta croata si Grecia sunt pentru moment „o zona tropicala doar part-time”: iernile sunt suficient de reci pentru ca transmiterea bolii sa fie intrerupta.
Insa, pe masura ce perioadele cu temperaturi ridicate se lungesc, aceasta „fereastra” pe durata careia bolile pot sa se propage va deveni tot mai larga, favorizand epidemiile mai importante, a avertizat Giovanni Rezza. El a subliniat si faptul ca este vorba despre „o schimbare pe termen mediu, nu scurt”.In fata acestui fenomen, „agentiile de sanatate publica trebuie sa isi imbunatateasca supravegherea, de exemplu prin intermediul unor sisteme de alertare precoce, sensibilizarea mai ampla a profesionistilor din domeniul sanatatii si a marelui public asupra riscurilor, dar si trebuie sa adopte strategii de control inovatoare, precum actiunile comunitare” impotriva proliferarii tantarilor, au subliniat  expertii.

author avatar
Andrei Coman
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger