AcasăNewsEuropa nemiloasa: ping-pong cu migrantii

Europa nemiloasa: ping-pong cu migrantii

Scapati de la inec, oamenii de pe Aquarius au aflat ce inseamna ”valorile comune ale UE”, adica praf in ochi aruncat de politicieni

Epopeea navei Aquarius, blocata pe mare in fata porturilor Uniunii Europene, cu 629 de migranti la bord, dezvaluie cat de fisurat este blocul comunitar, dincolo de declaratii politice.

Scapati de la inec oamenii de pe Aquarius au aflat ce inseamna valorile comune ale UE adica praf in ochi aruncat de politicieni

Sambata, 9 iunie, Aquarius, nava asociatiei SOS Mediterranee, a salvat sute de persoane de la inec pe mare si a incercat sa acosteze in cel mai apropiat port, in Italia sau in Malta. Ambele tari au refuzat. Abia astazi, Aquarius a ajuns in Spania care i-a permis sa ancoreze in portul Valencia. Noul guvern de coalitie italian s-a ilustrat de-o maniera ferma refuzand sa primeasca nava, chiar daca numerosi primari si-au aratat dezacordul cu politica lui Metteo Salvini, ministrul de interne, si s-au declarat gata sa-i primeasca pe migranti in porturile din Palermo si Napoli.

Macron, criticat de propria majoritate

Dupa ce a denuntat ”cinismul italian” presedintele Emmanuel Macron a primite replica premierului italian, Giuseppe Conte, care a estimat ca Macron da ”lectii ipocrite”. Macron a asteptat trei zile sa iasa cu declaratii privind situatia navei Aquarius. Nici un cuvant despre gazduirea navei de catre Franta, ceea ce i-a adus critici chiar din partea propriului partid, La Republique en Marche (LREM). ”Nu avem un guvern de extrema dreapta in Franta, a lansat Sonia Krimi, deputat LREM.

Aquarius, ”periculoasa” pentru Spania

In Spania, unde Aquarius a ajuns in cele din urma, noul guvern progresist al lui Pedro Sanchez si-a propus sa ajute nava cu migranti. O decizie denuntata de Partidul Popular (opozitia liberalo-conservatoare). Partidul Popular a calificat sosirea luik Aquarius drept ”periculoasa”, agitand riscul ca Spania sa devina o ”sita” pentru imigratia ilegala. Partidul liberal Ciudadanos, mai prudent, a declarat ca ”o tara democrata trebuie sa se ocupe dar nu trebuie sa din exceptii o normalitate”.

Merkel si ”axa” contra imigratiei ilegale

In nordul continentului dezbaterea in jurul acestui caz a atins cote maxime. Cancelarul austriat Sebastian Kurz (dreapta conservatoare) a anuntat crearea unei ”axe” intre ministrii de Interne austriac, italian si german.Astfel, Herbert Kickl, Matteo Salvini (ambii de extrema dreapta) si Hors Seehofer (CDU, dreapta bavareza) se vor reuni avand ca scop comun lupta impotriva imigratiei ilegale in UE. Prima propunere a venit din partea Austriei : crearea unor centre de regrupare inchise, in care solicitantii de azil ar trebui sa ramana in timpul intregii proceduri de examinare a dosarului. Centre care sa fie amplasate in afara UE (presa austriaca a evocat Albania). Denumirea de  ”axa” nu numai ca aduce in memorie alianta germano-italo-japoneza din al doilea Razboi Mondial, dar si fragilizeaza si mai mult pozitia cancelarului Angela Merkel, favorabila unei politici de deschidere in materie de imigratie, in sanul guvernului sau. Merkel, care doreste obtinerea unui acord cu privire la un sistem european de azil, este in conflict deschis cu ministrul sau de Interne, Horst Seehofer, care a decis sa restranga fara precedent politica migratorie a Germaniei, anuntand ca va refula la frontiere migrantii deja inregistrati in alta tara europeana. Asteptand intrunirea, luna viitoare, unui Consiliu european, presedintele Parlamentului european, Antonia Tajani a afirmat: Imigratia pune in pericol chiar supravietuirea Uniunii Europene.

author avatar
Tudor Borcea
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger