Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Europa inghetata, la mila Gazprom

Europa inghetata, la mila Gazprom

Autor:

Valul de frig siberian din ultima saptamana a indulcit retorica liderilor UE privind independenta energetica fata de companiile care aduc miliarde de euro Kremlinului, si in acest an gigantul Gazprom joaca un rol esential in aprovizionarea unei Europe dependenta de gazele de la rasarit.

 

gaze 720x351 Europa inghetata, la mila Gazprom

Valul de frig siberian a indulcit retorica liderilor UE privind independenta energetica fata de companiile care aduc miliarde de euro Kremlinului

Numai Gazprom are capacitatea de a majora atat de rapid livrarile de gaze catre clientii europeni, la un nivel maxim. Nu exista niciun alt furnizor care sa indeplineasca aceasta sarcina”, spune Alexei Miller, directorul general al companiei. Preturile pentru gazele spot s-au triplat, iar  numarul furnizorilor rusi care livreaza gaze prin conducte a crescut, dupa ce consumul Europei a urcat la sfarsitul lui februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Gazul-arma politica ii vine manusa Gazprom, in contextul in care  acopera o treime din necesarul continentului european, iar o mare parte din volum tranziteaza Ucraina. Dupa ce compania a anuntat  ca reziliaza contractele de vanzare a gazelor catre Ucraina, in urma deciziei unei instante de arbitraj din Stockholm, care obliga Gazprom la plata a 2,5 miliarde de dolari catre societatea ucrainiana Naftogaz, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a linistit UE, “deocamdata”, livrarile de gaz prin conductele de pe teritoriul ucrainean nu sunt afectate. Chiar si asa, vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, s-a declarat ingrijorat  de riscurile de aprovizionare provocate de o escaladare a conflictului dintre cele doua tari.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!