Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Europa ii da peste nas lui Trump cu soia si GPL-ul american

Europa ii da peste nas lui Trump cu soia si GPL-ul american

Autor:

Daca i s-a spus ca la Bruxelles cresc ghiocei, Donald Trump ar trebui sa-si concedieze pe loc consilierii. Politicieni de primavara intalneste doar prin Bucuresti, dincolo de granitele Romaniei sunt balauri ce nu se sperie cu una, cu doua de asa-zisele amenintari ale Washingtonului. Astfel, la stirea conform careia SUA vor sa impuna taxe suplimentare la importurile auto din Europa, UE raspunde sec: atunci, America sa-si vanda GPL-ul si soia in alta parte! Razboi comercial in toata regula, declansat de un lider ce nu intelege ca o data ce-ti pui semnatura pe un acord atunci trebuie sa-l respecti intocmai.

 

trump junker Europa ii da peste nas lui Trump cu soia si GPL ul american

UE raspunde amenintarilor Washingtonului

Poate, totusi, ca stie asta, dar nu-i pasa fiindca el, ca miliardar, s-a comportat intotdeauna in afaceri in felul acesta – una stabilim azi, alta fac eu maine! Incurajat de succesul avut in conflictul cu China, Trump crede ca poate proceda la fel si cu Europa. Anuntul ca peste doar 90 de zile este posibil sa impuna taxe suplimentare la importurile de masini provenite din UE a starnit ingrijorare la Bruxelles si-n celelalte cancelarii. Ingrijorare, nu si spaima! Raspunsul occidentalilor a fost ferm: daca SUA taxeaza masinile noastre, si noi renuntam la a mai importa soia si GPL american!

SUA au uitat de acordul din 2018

Nu e pentru prima data cand Washingtonul se invarte in jurul acestui subiect. Taxe marite pe importurile de masini europene, iata o tema ce a fost abordata inca de la debutul mandatului de presedinte al lui Donald Trump. Totusi, acordul semnat anul trecut (in fapt, o declaratie comuna), chiar in capitala SUA, parea ca va inchide gura nemultumitilor – in schimbul promisiunii de a nu modifica taxele, Uniunea Europeana s-a angajat sa mareasca volumul importurilor de seminte de soia provenite din America. In numai 6 luni, cresterea a fost de 112%, transformand SUA in principalul furnizor de soia al Europei. Mai mult, liderii de la Bruxelles s-au angajat sa modifice legislatia astfel incat sa dea permita utilizarea boabelor de soia in productia de biocombustibili.

Tot in respectiva declaratie a fost stipulat si importul de GPL, americanii devenind in prezent principalii furnizori de gaz petrolier lichefiat ai pietei comune!

Juncker, dezamagit ca un copil

Vestile venite de peste Ocean au aprins discutiile in mai toate cancelariile occidentale. Doar Jean-Claude Juncker se declara mirat de „schimbarea la fata” a presedintelui american, asta in timp ce multi oficiali din Vest afirma ca se asteptau la o asemenea lovitura.

Ca un copil de gradinita trist ca i-au ascuns colegii jucaria prefera, Juncker deplange lipsa cuvantului dat la Donald Trump: „Si mi-a dat cuvantul ca, deocamdata, nu va exista niciun tarif la importurile de masini europene. Consider ca angajamentul sau e ceva pe care ma pot baza. Totusi, daca nu-si va respecta cuvantul, nu ne vom mai simti obligati sa cumparam mai multa soia si GPL din America. Dar, as regreta foarte mult”.

Intr-un final, Comisia Europeana a transmis la Washington urmatorul raspuns oficial: „Uniunea Europeana va respecta intelegerea din 2018 atat cat timp Statele Unite vor face acelasi lucru”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!