AcasăNewsEuro trece de 4,7 lei in acest an

Euro trece de 4,7 lei in acest an

Ratele la credite vor creste si in acest an, fie ca leul se va deprecia sau nu

Bancile din Romania si-au anuntat deja prognozele privind cursul de schimb valutar estimat pentru acest an, asa, ca justificare pentru ratele tot mai mari pe care le vor percepe de la clientii-debitori.

Ratele la credite vor creste si in acest an, fie ca leul se va deprecia sau nu

Cursul valutar este un instrument foarte util pentru stat, care calculeaza accizele pe tutun, alcool, carburanti etc. in functie de raportul leu/euro. Fluctuatia cursului valutar este benefica insa si pentru banci, care astfel au un argument in plus sa majoreze ratele, pe motiv de asa-zis „risc valutar”. Si cum, la inceput de an, e bine ca toti imprumutatii sa fie pusi in garda, bancile si-au anuntat deja propriile estimari (care chiar daca nu se adeveresc la cursul oficial, se vor aplica la ghisee) pentru anul in curs.

Optimistii

Reprezentantii BRD Societe Generale, de exemplu, estimeaza ca leul se va deprecia cu mai putin de 3%, iar cursul de schimb va fi mai mic de 4,5 lei/euro, ajungand in decembrie 2013 la circa 4,42 lei/euro. Optimismul celor de la BRD este, poate, animat si de speranta ca portofoliul de credite neperformante al bancii, sporit de scaderea valorii garantiilor imobiliare, se va mentine sub 20% din totalul creditelor acordate.

Pesimistii

La polul opus se situeaza BCR, care estimeaza un curs ce ar putea oscila in acest an intre 4,4 lei/euro si 4,7 lei/euro. In cazul acestei banci, pesimismul poate izvori si din dureroasa reorganizare la care va fi supusa institutia, urmand ca  60 de sucursale sa fie inchise, iar 1.600 de angajati sa fie concediati.

author avatar
Arpad Dobre
276 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger