AcasăNewsEsti pe Facebook? Vorbesti la mobil? Ai grija: politia te spioneaza!

Esti pe Facebook? Vorbesti la mobil? Ai grija: politia te spioneaza!

Politia britanica acuzata ca spioneaza populatia cu un program militarGeotime reda miscarile suspectilor intr-un grafic tridimensional

Politia britanica foloseste un soft care ii permite sa urmareasca miscarile suspectilor in lumea digitala. Vestea a provocat furie printre organizatiile pentru apararea drepturilor omului. Soft-ul se numeste Geotime, si este un program de securitate folosit de US Army pentru a depista si urmari miscarile si comunicatiile suspecte. Acestea sunt afisate apoi pe un grafic tridimensional.

Politia britanica acuzata ca spioneaza populatia cu un program militar
Geotime reda miscarile suspectilor intr-un grafic tridimensional

Soft-ul strânge informatiile culese de pe retele de socializare, dispozitive GPS, cum ar fi iPhone, telefoane mobile, tranzactii financiare sau IP-uri ale calculatoarelor, la conectarea in retele. Toate aceste informatii sunt puse cap la cap pentru a obtine o imagine detaliata a miscarilor unei persoane, informeaza Daily Mail.

Politia Metropolitana a confirmat achizitionarea programului militar si a refuzat sa excluda folosirea sa in investigarea cazurilor de tulburare a ordinii publice.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului au acuzat vehement achizitionarea programului. Daniel Hamilton, director al organizatiei care militeaza pentru respectarea dreptului la intimitate, Big Brother Watch, s-a declarat foarte preocupat de folosirea unui astfel de program invaziv in munca de zi cu zi a politiei. „Decizia politiei de a folosi tehnologie creata pentru teatrele de razboi ca sa urmareasca persoane private este extrem de ingrijorator. Capacitatea de a construi un dosar atât de complet asupra miscarilor unei persoane constituie o amenintare serioasa la adresa intimitatii acesteia. Politia metropolitana trebuie sa dea asigurari clare ca aceasta tehnologie nu va fi folosita decât in cazuri extrem de serioase si nu ca un instrument cotidian de lupta impotriva infractionalitatii”, a declarat Hamilton.

Val Swain, de la Police Monitoring Network, grup care supravegheaza legalitatea activitatii politiei britanice, nu s-a aratat mirata de achizitionarea Geotime. Ea a declarat ca avem de-a face cu cel mai recent pas dintr-o ampla strategie a politiei de a spiona si viola spatiul privat si intimitatea oamenilor. „Acesta este un exemplu de program care permite politiei sa adune o multime de date pentru a urmari ce fac oamenii si unde se duc”, a declarat Swain. „Programe similare, folosite in acelasi scop, exista deja si sunt folosite de alte organe ale statului”. Val Swain a avertizat ca folosirea unor astfel de tehnologii este extrem de ingrijoratoare, punând in pericol dreptul la protest. „Este exact ceea ce justitia a decis ca s-a petrecut in cazul Andrew Wood, descris ca ‘efect de descurajare’ al supravegherii politiei asupra dreptului de a protesta. Aceasta nu va face decât sa sporeasca temerile publice deja existente.”

Justitia britanica decis ca unitatile specializate de supraveghere ale Politiei Metropolitane au incalcat drepturile omului in cazul lui Andrew Wood, un comerciant de arme, atunci când l-au fotografiat si au stocat poza in baza de date a politiei.

Val Swain: „Geotime nu va fi folosit doar la urmarirea comportamentului oamenilor, dar si la previziuni asupra comportamentului lor. Este o linie foarte subtire intre a supraveghea protestul public si a-l impiedica.”

Oculus, firma canadiana care a creat programul Geotime, afirma pe site-ul sau: „Legaturi intre indivizi pot fi comunicatiile, relatiile personale, tranzactiile, IP-urile la conectare in retele etc si sunt vizualizate la intervale de timp pentru a releva scheme si comportamente”.

Un purtator de cuvânt al Politiei Metropolitane a declarat pentru The Guardian ca Geotime a fost achizitionat pentru mai multe scopuri. „Suntem in perioada de evaluare a programului Geotime, pentru a afla in ce mod ne poate fi de folos daca intelegem schemele care fac legatura intre factorul timp si factorul spatiu. Urmeaza a se lua o decizie daca tehnologia va fi folosita permanent. Am utilizat date fictive pentru a vedea in ce mod il putem folosi pentru a urmari miscarile masinilor de politie, modelele de infractiuni si convorbirile telefonice”, scrie purtatorul de cuvânt intr-un mail de raspuns pentru The Guardian.

Mini-drone sub forma unor pasarele vor spiona strazile marilor orase britanice
Pasarele-spion vor zbura peste strazile marilor orase pentru a supraveghea populatia

Marea Britanie pare sa fi devenit in ultima perioada tara Big Brother. Exista 1.853.681 de camere de supraveghere video amplasate in spatiul public: una la fiecare 32 de cetateni. Mai mult, nemultumit de randamentul acestora, care nu reduce criminalitatea, Ministerul Britanic de Interne va achizitiona „camere video zburatoare”, in fapt niste mini-drone cu aspect nevinovat de pasarele care vor zbura pe deasupra strazilor din Londra si restul marilor orase inregistrând toate miscarile si sunetele.

 

 

author avatar
Adrian Patrusca
683 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger