AcasăNewsErdogan vrea sa construiasca un oras pentru refugiatii sirieni

Erdogan vrea sa construiasca un oras pentru refugiatii sirieni

In premiera Recep Erdogan propune o urbe pentru refugiati

Presedintele Turciei, Recep Tayyio Erdogan, a emis ideea ridicarii unui oras in nordul Siriei, destinat gazduirii unei parti a refugiatilor care parasesc aceasta tara in urma ororilor razboiului civil.

In premiera Recep Erdogan propune o urbe pentru refugiati

„Vreau sa va spun un lucru. Care este solutia? Sa construim un oras in nordul Siriei (…) pentru reinstalarea refugiatilor”, a declarat in week-end Erdogan, citat de agentia proguvernamentala de  presa Anatolia, informeaza RTBF. Acest oras ar putea fi construit in apropiere de frontiera cu Turcia, cu ajutorul comunitatii internationale, potrivit lui Erdogan. ”Am discutat chiar cu presedintele Barack Obama si am identificat si o zona, dar proiectul nu a fost inca finalizat”, a subliniat presedintele Turciei, fara a furniza informatii cu privire la timpul necesar pentru realizarea unui asemenea proiect. Turcia, care gazduieste 2,7 milioane de refugiati sirieni, pledeaza de mult pentru stabilirea unui culoar umanitar in Siria, protejat de o zona de excluziune aeriana, dar este o premiera cand propune realizarea unui oras destinat refugiatilor

Bruxelles pune presiune pe Ankara

UE va face, astazi, noi presiuni la Bruxelles asupra Turciei pentru a o ajuta sa stapaneasca criza refugiatilor care pune in pericol unitatea europeana, criza care s-a tradus, ieri, printr-un nou naugrafiu in Mediterana soldat cu moartea a 18 persoane, informeaza 20 Minutes. Cei 28 vor avea un dejun de lucru cu premierul Turc Ahmet Davutoglu, care a sosit de ieri seara la Bruxelles pentru a ”pregati summit-ul cu usile inchise, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel si premierul olandez Mark Rutte”, a carui tara asigura presedentia UE, potrivit unor surse diplomatice. Acest nou summit extraordinar survine intr-un climat de frictiuni intre UE si Turcia, candidat vechi la adeziune, in care europenii sunt ingrijorati mai nou de represiunea mass-media ostila lui Erdogan. La sfarsitul lui noiembrie 2015, UE a semnat un ”plan de actiune ” cu Ankara pentru a opri fluxul migrator de pe coastele turcesti cu destinatia insulele grecesti. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a evocat, dupa un recent turneu in Balcani, solutia aplicarii acordurilor de libera circulatie Schengen pentru a nu mai lasa sa intre in Grecia decat persoanele care depun o cerere de azil, ceea ce ar trebui sa permita, pana la sfarsitul anului, ridicarea controalelor frontaliere decise unilateral din interiorul UE apoi expulzarea tuturor migrantilor economici catre Turcia, care-i va trimite in tarile de origine. Ankara va trebui sa puna in practica, incepand cu 1 iunie, un acord de readmisie in Turcia a emigrantilor cu probleme.

30.000 de oameni blocati in Grecia in conditii mizerabile

Peste 30.000 de emigranti se afla blocati in Grecia in conditii mizere, din cauza restrictiilor impuse de mai multe tari balcanice. Ieri dimineata, politia greaca a anuntat ca Macedonia nu a lasat sa treaca frontiera decat 240 de persoane in ultimele 24 de ore. Potrivit Medicins sans Frontieres, o mare parte dorm sub cerul liber in conditii sanitare cvasiinexistente. Pe de alta parte, Bulgaria care a fost ferita pana acum de fluxul migrator ce traverseaza Balcanii, va desfasura cateva sute de militari si jandarmi la frontiera cu Grecia, unde vor ramane, ”in caz de nevoie”, a anuntat sambara premierul Boiko Borissov, informeaza RTBF.

Peste 1,2 milioane de cereri de azil in UE anul trecut

Peste 1,2 milioane de cereri de azil au fost depuse in UE in 2015, informeaza Le Monde citand Eurostat, un record absolut, dublu fata de cererile de acelasi fel depuse in 2014. Cu 441.800 de cereri, Germania este prima tara de primire, potrivit institutului european de statistica.

Sase francezi din zece, impotriva repartizarii emigrantilor in Europa

Aproximativ sase francezi din zece (59%) se declara impotriva departitiei in tarile UE, in special in Franta, a emigrantilor veniti pe coastele Greciei si Italiei, potrivit unui sondaj Ifop, informeaza Reuters. 77% sunt de acord cu ideea ca, printre numerosii emigranti ce ajung in Europa, se afla ”elemente potential teroriste”.

author avatar
National
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger