AcasăNewsErdogan si-a pus ginerele la Finante

Erdogan si-a pus ginerele la Finante

Anglofon, cu un master la New York, Berat Albayrak este mana dreapta a lui Erdogan

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anuntat in graba, la cateva ore dupa ce a depus juramantul, un guvern cu 16 ministri care nu mai are premier.

Anglofon cu un master la New York Berat Albayrak este mana dreapta a lui Erdogan

Portofoliul Apararii i-a revenit sefului Statului Major, Hulusi Akar, la comanda armatei fiind numit generalul Yasar Guler. Mevlut Cavusoglu este ministru de Externe iar Suleyman Soylu a preluat Internele. Vicepresedintele tarii este Fuat Oktay. Ministrul Finantelor este Berat Albayrak, considerat unul din cei mai puternici oameni din Turcia.Casatorit cu fiica cea mare a lui  Erdogan, Esra,  Albayrak (40 de ani)  a ocupat functia de ministru al Rnergiei din 2015 si a cunoscut o ascensiune fulminanta in ultimii ani. Numirea sa in pozitia-cheie a Finantelor vine intr-un mediu economic dificil, cu o inflatie ridicata, o devalorizare puternica a monedei si un deficit de cont curent, in ciuda cresterii economice solide. Intr-o tara in care ultimul prim-ministru, Binali Yildirim,  a fost perceput ca executant fidel lui Erdogan, Albayrak, un vorbitor perfect de engleza, carismatic, a fost adesea perceput ca omul puternic din umbra.”Ginerele”, cum il numesc pe Albayrak criticii lui Erdogan care denunta o forma de nepotism, il insoteste pe presedintele Turciei in  cele mai importante calatorii si participa la intalnirile de varf. In 15 iulie, cand a izbucnit tentativa de lovitura de stat in Turcia, Albayrak se afla in vacanta cu Erdogan, in sud-estul tarii. Albayrak era langa presedinte si in avionul care-l aducea la Istanbul, in noaptea de 16 iulie, o calatorie riscanta in conditiile in care avioanele in care se aflau militarii pucisti patrulau in aer. In fine, ”Ginerele” era langa tata socru si cand avionul a aterizat triumfal pe aeroportul Ataturk unde Erdogan a anuntat esecul loviturii de stat.

Prim ministru neoficial

Inainte de a se angaja in politica, Berat Albayrak la condus Calik Holding, un puternic conglomerat cu interese in industria textila, energie si, cel mai important, mass-media, cu influentul cotidian Sabah  si canalul de stiri A Haber. Albayrak a obtinut o diploma de master in finante de la Universitatea Pace din New York. Inainte de a se alatura guvernului in 2015, el a scris in mod regulat cronici in paginile Sabah. Erdogan este cunoscut ca un apropiat al familiei Albayrak, in special de tatal lui Berat, Sadik, fost jurnalist si politician islamist. Mai multi lideri straini au fost prezenti la nunta dintre Berat Albayrak si Esra Erdogan in iulie 2004. Cuplul are trei copii. Influenta lui Berat (30 de ani) in guvernul turc este asa de mare incat este uneori descris ca un prim-ministru neoficial. In septembrie 2016, un grup de hackeri (Redhack), a sustinut caa spart mail-ul lui  Albayrak si a publicat mesajele acestuia de presiune adresate unui inalt cadru al celui mai puternic grup media din tara, Dogan Media, care a contestat autenticitatea acestor mesaje.

Diplomatie energetica si nu numai 

Ca ministru al Energiei, ”Ginerele”a avut ocazia sa isi extinda agenda prin cresterea contactelor cu guvernele straine, inclusiv cu Rusia si Israel, tari cu care Turcia negociaza importante proiecte energetice. Aceasta pozitie i-a permis sa-si asume ocazional rolul de sef al diplomatiei turce. Astfel, reconcilierea in 2016 dintre Turcia si Israel, dupa cativa ani de criza, a fost parafata de o intalnire ministeriala dintre  Albayrak si omologul sau israelian, Yuval Steinitz. Dar Berat Albayrak a fost si obiectul unor atacuri virulente. La inceputul crizei diplomatice dintre Ankara si Moscova, dupa ce fortele aeriene turcesti au doborat o aeronava rusa pe granita siriana, in 2015, Rusia a acuzat cercul apropiat al lui Albayrak si al lui Erdogan ca este implicat in comertul petrolier cu jihadistii ISIS, acuzatii furios dezmintite de presedintele Turciei. Toata amaraciunea a fost rapid uitata dupa incalzirea relatiilor dintre cele doua tari, iar ”Ginerele” a reaparut zambitor cand a semnat un proiect major gazier ruso-turc  in octombrie 2016.

Edrogan, invitat de Dodon la Chisinau

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a participat la inaugurarea lui Recep Tayyıp Erdoğan in functia de presedinte al Turciei. „L-am felicitat pe domnul Erdoğan cu inaugurarea oficiala in functia de presedinte al Turciei. Am salutat relatiile de buna prietenie stabilite dintre Republica Moldova si Republica Turcia, multumind pentru sprijinul acordat tarii noastre in realizarea mai multor proiecte sociale, economice, umanitare, inclusiv a proiectului de renovare a sediului institutiei prezidentiale”, a scris Dodon. ”Am reiterat invitatia in adresa omologului meu turc de a intreprinde o vizita oficiala in tara noastra la finele lunii august, in cadrul careia va avea loc ceremonia solemna de deschidere oficiala a cladirii Presedintiei”, a adaugat seful statului.

author avatar
Tudor Borcea
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger