AcasăNewsErdogan s-a ratoit degeaba la UE

Erdogan s-a ratoit degeaba la UE

Turcia va continua sa aplice acordul privind migratia, semnat in martie cu Uniunea Europeana, dar nu va accepta noi mecanisme (masuri) pana cand chestiunea ridicarii vizelor pentru cetatenii sai nu va fi reglata.

Declaratia a fost facuta sambata de catre ministrul turc de Externe, Omer Celik. ”Vom continua sa aplicam acordul din ratiuni umanitare”, a spus seful diplomatiei turce, in cadrul unei intalniri a ministrilor de Externe ai UE, la Bratislava, prima de acest gen dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia, din 15 iulie. ”Mingea se afla acum in terenul european, noi ne-am indeplinit angajamentele”, a adaugat Celik. Semnat in 18 martie la Bruxelles, dar criticat de ONU si ONG-uri, acordul migrator UE-Ankara prevede returnarea in Turcia a oricarui emigrant sosit in Grecia dupa 20 martie. Insa oficialii de la Ankara au amenintat in aceasta vara ca vor rupe acordul cu Uniunea Europeana, pe fondul criticilor de la Bruxelles cu privire la epurarile masive facute de Recep Erdogan in Turcia, dupa evenimentele din 15 iulie. UE a mobilizat trei miliarde de euro si este pregatita sa dubleze aceasta suma pentru a veni in sprijinul refugiatilor din Turcia, aproximativ trei milioane de oameni. Omer Celik a criticat si faptul ca anumite tari UE, nepronuntand Ungaria, organizeaza in aceste conditii referendumuri pe chestiunea primirii refugiatilor. Seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, si-a exprimat in acest context dorinta de ameliorare a relatiilor cu Ankara, un partener dificil si candidat la o aderare incerta ca data. Unul din punctele nevralgice in relatia UE-Turcia este legislatia antiterorista a tarii, asupra careia Bruxelles cere amendamente, inainte de a discuta ridicarea vizelor pentru cetatenii turci, Ankara refuzand o schimbare ”pana cand vor disparea amenintarile teroriste”.

Capacitatile Europei, la limita

Presedintele Consiliului european, Donald Tusk, a avertizat ca Europa se afla la limita in privinta posibilitatii  de a primi noi valuri de refugiati, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la summit-ul G20 din China. ”Problema nu sunt numai refugiatii care provin din tari ca Siria. Aici vorbim de 60-70 de milioane de persoane deplasate in intreaga lume. Numai un efort la scara mondiala va genera rezultate”, a spus Tusk, cerand membrilor G20, inclusiv Chinei, a doua economie mondiala, sa preia responsabilitatea in aceasta criza.

author avatar
Tudor Borcea
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger