AcasăNewsErdogan lasa nasul jos si vine la Merkel

Erdogan lasa nasul jos si vine la Merkel

Liderul de la Ankara se da el macho dar Berlinul e un partener comercial de neocolit

Anul trecut, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, denunta ”practicile naziste” ale guvernului Angelei Merkel. La un an si jumatate de la aceste insulte, liderul de la Ankara face astazi o vizita de stat la Berlin pentru a reconcilia relatiile cu locomotiva UE.

Liderul de la Ankara se da el macho dar Berlinul e un partener comercial de neocolit

In ultimii ani, subiectele de disputa dintre Ankara si Berlin nu au lipsit, de la puciul esuat din 2016 impotriva lui Erdogan, care a reprosat Germaniei retinerea in a-l sprijini, la arestarile unor cetateni germani in Turcia, printre care si jurnalisti. Dar acum pare sa fi venit momentul dezghetului, desi sapte cetateni germani sunt in continuare inchisi in Turcia.”Primul obiectiv al acestei vizite este sa punem definitiv capat acestei perioade (de tensiuni) pe care relatiile noastre bilaterale a traversat-o in ultimii ani”, a spus duminica Erdogan inainte de a pleca spre SUA, de unde va ajunge astazi la Berlin. La prima sa vizita de stat in Germania de la alegerea sa ca presedinte in 2014, Erdogan va fi primit in doua reprize de Angela Merkel si de presedintele Frank-Walter Steinmeier. Sambata, va ianugura moscheea din Koln, finantata de o organizatie din Turcia.

La mijloc, Euro 2024

Hazard al calendarului, tot astazi UEFA va decide ce tara dintre Turcia si Germania va gazdui Campionatul European de Fotbal 2024. Germania era favorita, insa imaginea sa a fost afectata de acuzatiile de rasism la adresa Federatiei Germane lansate de fotbalistul Mesut Özil care, sprijinit de presedintele turc, s-a retras din echipa nationala germana.

Multiple mize ale vizitei

Intr-un context al Turciei marcata de o criza economica si de relatii cu SUA degradate, Erdogan asteapta ”masuri” pentru a dezvolta relatiile germano-turce. Cu aproximativ 7500 de firme germane prezente in Turcia, Berlin este un partener de neocolit. Spre exemplu, grupul german Siemens tinteste spre un mega santier de constructie de linii de mare viteza a carui valoare totala s-ar putea ridica la 35 de miliarde de euro. Recep Erdogan doreste printre altele ca Germania, unde traiesc aproximativ trei milioane de persoane de origine sau nationalitate turca, sa joace un ”rol constructiv” in procesul de aderare al Turciei la Uniunea Europeana sau ridicarea vizelor, doua dosare blocate la ora actuala. Problema siriana se va afla si ea in centrul discutiilor bilaterale. Germania si Siria
gazduiesc impreuna cateva milioane de refugiati sirieni si vor sa evite un nou aflux de migranti. Alta asteptare a lui Erdogan: Germania trebuie sa lupte ”cu mai multa eficacitate” contra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) o organizatie terorista, conform Ankarei si UE, si impotriva sustinatorilor predicatorului Fethullah Gülen exilat in SUA, acuzat ca a alimentat tentativa de puci din 2016.

Angela nu vine la banchet

Berlinul si Ankara trec „printr-un fel de luna de miere”, estimeaza Kristian Brakel, specialist in Turcia din cadrul Fundatiei Heinrich Böll. „Situatia din Turcia nu s-a imbunatatit totusi, dimpotriva”, precizeaza el. Primirea cu mare pompa de care va avea parte Erdogan, acuzat de deriva autoritara, starneste  nemultumiri. Dupa ce i-a tratat  pe germani drept ”fascisti” pentru ca Berlinul a refuzat organizarea de mitinguri electorale turce in 2017, el „vrea sa fie din nou prietenul nostru”, acum cand economia turca este in cadere, rezuma ironic cotidianul popular Bild. Pentru jurnalistul  germano-turc Deniz Yücel, corespondent al cotidianului Die Welt inchis mai mult de un an in Turcia, Germania „ii tradeaza pe toti cei care aspira la o societate libera, democrata si laica” primindu-l pe Erdogan. Semn al iritarilor legate de aceasta vizita, mai multe personalitati politice vor absenta de la banchetul de maine seara in onoarea lui Erdogan la Palatul Bellevue, sediul presedintiei. Nici Angela Merkel nu va fi prezenta, fara ca o explicatie oficiala sa fie oferita. Mai multe manifestatii sunt anuntate pe timpul vizitei presedintelui Erdogan, care si-a sporit puterile odata cu noul sa mandat intarit in iulie. Opozantii, in special kurzi, vor defila maine la Berlin. Organizatorii asteapta 10.000 de persoane. O alta mare manifestatie este prevazuta sambata la Koln.

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger