AcasăNewsErdogan isi pune lumea in cap

Erdogan isi pune lumea in cap

In this photo taken on Sunday, March 17, 2019, Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses the supporters of his ruling Justice and Development Party during a rally in Antalya, Turkey. Erdogan has screened excerpts from a video live streamed by the attacker who killed 50 people in Friday's shooting on two mosques in New Zealand. Erdogan used montaged clips during the weekend's campaign rallies for March 31 local elections. (Presidential Press Service via AP, Pool)

Premierul australian Scott Morrison a criticat declaratiile „josnice” si „jignitoare” ale presedintelui Turciei dupa atentatul de la Christchurch. Declaratii care au provocat, de asemenea, furia Noii Zeelande.

Purtat de valul discursurilor electorale liderul de la Ankara ameninta si declanseaza un scandal diplomatic cu Australia si Noua Zeelanda

Erdogan a afirmat recent, la un miting electoral, ca atacul de la cele doua moschei din Noua Zeelanda nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o „operatiune” mai larga vizand Turcia, cu scopul de a a alunga turcii din Istanbul pentru ca orasul sa redevina Constantinopol. ”Acum un secol, stramosii vostri au plecat pe jos sau in sicrie. Daca aveti aceeasi intentie ca ei, va asteptam”, a adaugat atunci liderul turc, cu referire la batalia de la Gallipoli din Primul Razboi Mondial, in care contingentele australiene si neozeelandeze care aveau drept obiectiv ocuparea Istanbulului au suferit o infrangere categorica in fata fortelor otomane.

Ambasadorului turc i-au fost respinse scuzele

”Declaratii au fost facute de catre presedintele turc Erdogan pe care eu le consider extrem de jignitoare la adresa australienilor si extrem de nechibzuite in mediul sensibil in care ne aflam. Consider ca aceste comentarii sunt complet socante”, a declarat Morrison, dupa ce l-a convocat pe ambasadorul Turciei si a respins „scuzele” prezentate. „Astept si am cerut ca aceste declaratii sa fie clarificate ori retrase.

Voi astepta sa vad care va fi reactia guvernului turc inainte de a decide alte masuri, dar pot sa spun ca toate optiunile sunt pe masa”, a mai spus seful guvernului australian. Atacul de la Christchurch a devenit tema centrala a mitingurilor zilnice ale lui Erdogan, cu priza in randul sustinatorilor nationalisti si religiosi – pana in 31 martie nu mai e mult, iar alegerile locale se anunta foarte stranse. Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anuntat ca ministrul de Externe de la Wellington, Winston Peters, va efectua o vizita in Turcia pentru a “confrunta” afirmatiile lui Erdogan, precizand ca Peters “va cauta clarificari urgente”. Un context diplomatic destul de tensionat mai ales ca ministrul din Noua Zeelanda a primit saptamana aceasta  invitatia Ankarei la  reuniunea speciala a Organizatiei Cooperarii Islamice.

Funerariile primelor doua victime: tata si fiu sirieni

Corpurile neinsufletite depuse la Memorial Park Cemetery, nu departe de locul in care se afla una dintre moscheile atacate, sunt Khaled si Hamza Mustafa, tata si fiu, veniti din Siria acum cateva luni. Corpurile, invelite in panza de culoare alba, au fost asezate cu fata spre Mecca, iar apoi, dupa rugaciunile de inmormantare (jenazah), au fost duse catre gropile sapate recent. Inmormantarile continua pana la sfarsitul saptamanii saptamanii. Vineri, Noua Zeelanda va pastra doua minute de reculegere in memoria victimelor de la Christchurch. „De asemenea vom redifuza la nivel national, prin intermediul TVNZ si Radio New Zealand, chemarea la rugaciune”, a anuntat premierul Jacinda Ardern. Majoritatea celor ucisi  vineri sunt migranti sau refugiati din Pakistan, India, Malayezia, Indonezia, Turcia, Somalia, Afganistan si Bangladesh. Cea mai tanara victima este un baiat de trei ani, nascut in Noua Zeelanda din parinti refugiati somalezi.

author avatar
Andrei Coman
335 afisari

3 COMENTARII

  1. Ia trimete Erdo un Baiazid peste ei fa-i sa inteleaga ma noi de fapt ce suntem? Nu suntem neam de canibali? Atunci de ce ne sare țandăra ca so aprins un cruciat? Da-le la buci Erdo otoman!

  2. Auzi Erdo disparei ca pe romanasul nostru 1~2 luni si apoi da-le drumu sa vezi ce se bucura de viata. Toti astia din experimentul Filadelfia aveau alta dimensiune a vietii la revenire..

  3. Este posibil ca teroristul care a comis atentatul sa fi luat lectii de la teroristii jihadisti,asa pare,insa reactia otomanului este nefireasca pentru un presedinte de tara,chiar daca se afla in campanie electorala,ca si guvernatorul nostru.Cat priveste rezultatul bataliei de la Gallipoli este asemanator cu rezultatul bataliei de la Nicopole si cauzele sunt aproape aceleasi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger