Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Erdogan isi ia superscut de la Putin

Erdogan isi ia superscut de la Putin

Autor:

Turcia, pilon NATO,  a semnat cu Rusia un contract major de achizitie a sistemelor de aparare antiaeriana S-400, a anuntat presedintele Recep Erdogan. O decizie deloc agreeata de Pentagon. Romania, si ea tara NATO, va cumpara sisteme americane Patriot. Se aduna nori negri.

 

recep si putin Erdogan isi ia superscut de la Putin

Recep Erdogan si Vladimir Putin baga mortu-n cazarma NATO

”Semnaturile au fost facute pentru cumpararea sistemelor S-400”, a declarat Erdogan, citat de mai multe ziare, intre care cotidianul Hurriyet, adaugand: ”din cate stiu, un avans a fost deja platit”. Acest contract de armament, a carui valoare nu a fost dezvaluita (presa turca evoca 2, 5 miliarde de dolari), genereaza ingrijorarea aliatilor Turciei, deci si Romaniei, in sanul Aliantei Nord Atlantice. Pentagonul a tras deja un semnal de alarma, afirmand ca ”in general, este o buna idee pentru aliati sa cumpere material care sa opereze impreuna, ca un tot”. Or, nu este cazul cu sistemele rusesti S-400. Insa presedintele Erdogan a estimat ca Turcia este libera sa cumpere orice material necesar pentru apararea sa.

Suntem atrasi in spirala inarmarii

Faptul ca presedintele turc sta, atat geografic cat mai nou si militar cu sezutul in doua luntrii nu poate fi o veste buna la Bucuresti. Achizitia de arme ultramoderne si performante de catre Ankara de la Putin schimba harta fortelor NATO si impune noi masuri de raportare la aceasta stare de fapt. Romania, recrut silitor al NATO, va cheltui 3,9 miliarde de dolari pentru lansatoarele de rachete Patriot. sisteme s 400 Erdogan isi ia superscut de la PutinFaptul ca Erdogan aduce in cazarma Aliantei super arme rusesti, in speta S-400, care nu este interoperabil cu sistemul Patriot, irita Alianta Nord Atlantica. Miscarea lui Erdogan poate fi vazuta de o incercare de distantare de SUA, cu care se afla in relatii tensionate. Chiar daca nu scrie nicaieri ca Ankara trebuie sa cumpere numai arme NATO, sistemele S-400 cu care Erdogan a batut palma cu Putin vor oferi, via Kremlin, o mai mare libertate de miscare si autonomie a Turciei in NATO. Ankara vede in rosu sprijinul SUA acordat militiilor kurde in Siria. Ankara vede in rosu si criticile UE, la usa careia sta de amar de vreme. Astfel incat apropierea lui Erdogan de Putin (inclusiv economica) este semnalul presedintelui turc pentru o mai mare independenta militara a tarii. Insa aceste decizii vor atrage aliatii din zona, evident si Romania, intr-o noua spirala a inarmarii. Exista, in randul structurilor de informatii militare romanesti, temerea ca , odata cu sosirea S-400 in Turcia, vom fi impinsi sa procedam la noi achizitii de echipente de aparare pentru a contra (reechilibra) ”cadoul” oferit de Putin Turciei, tara NATO.

Moscova confirma acordul

“Luam singuri deciziile cu privire la independenta noastra. Suntem obligati sa luam masuri de securitate si de aparare pentru a ne proteja tara”, a declarat Erdogan. Moscova a confirmat acordul pentru S-400: ”Contractul a fost semnat si sunt pregatiri pentru a fi pus in practica”, a declarat pentru Tass Cladimir Kojin, consilier pentru cooperare militara si tehnica al Kremlinului. “S-400 reprezinta un sistem foarte complicat, constand dintr-un set de materiale tehnice” , urmand ca o multime de “subtilitati” sa fie rezolvate, a adaugat el. Sistemul S-400 (cod NATO: SA-21 Growler) detine rachete sol-aer de mare si medie raza de actiune destinate sa doboare orice tinta aeriana, de la drone la rachete super si hipersonice. S-400 poate trage simultan 72 de rachete asupra a 36 de tinte pe care le detecteaza de la o distanta de 600 km.


1 Comentariu la Erdogan isi ia superscut de la Putin

  1. Din investițiile în armament și dezvoltarea lui rezultă SECETE CATASTROFALE. USA Pentagon, Rusia, China, Anglia, Franța, Turcia, Arabia Saudită, Iranul, Coreea de Nord etc.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-06-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!