AcasăNewsErdogan arunca in aer Olanda

Erdogan arunca in aer Olanda

Sustinatorii ”Sultanului” au iesit cu mic cu mare in strada

Organizarea de mitinguri pro-Erdogan in Europa a provocat o criza diplomatica majora intre Olanda si Turcia. Tensiunile au crescut intre cele doua tari urmare a vointei a doi ministri turci de a intra pe teritoriul olandez pentru a face campanie referendumului din Turcia care vizeaza sporirea puterilor presedintelui Recep Erdogan.

Sustinatorii Sultanului au iesit cu mic cu mare in strada

Olanda l-a expulzat pe ministrul turc al Familiei, aflat in vizita la Rotterdam, la cateva ore dupa ce a impidicat venirea sefului diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, care trebuia sa asiste la un miting de sustinere a lui Erdogan, in cadrul campaniei pentru referendumul prevazut in 16 aprilie in Turcia. Reactionand la interdictia de sambata, ca avionul lui Cavusoglu sa nu aterizeze pe pamant olandez, Ankara a incercuit Consulatul Olandei, calificand interdictiile drept ”vestigii ale nazismului”. Cavusoglu a aterizat insa in Franta, la Metz, fiind asteptat ieri la un miting organizat de Uniunea democrata a turcilor europeni, care organizeaza mitinguri pentru partidul AKP al lui Erdogan.

Vizita ”iresponsabila”

La Rotterdam, ministrul turc al Familiei, Fatma Betül Sayan Kaya, care a venit cu masina din Dusseldorf, a fost impiedicata sa intre in consulat si ulterior condusa la frontiera.

Drapelul Olandei a fost smuls de pe clădirea<br >Consulatului olandez din Istanbul

”Am informat in mod repetat ca doamna Kaya nu este binevenita in Olanda, dar ea a decis totusi sa faca aceasta vizita”, au declarat autoritatile din Rotterdam, calificand demersul drept unul ”iresponsabil”. Premierul turc, Binali Yildirim, a promis ieri ”puternice contramasuri”. ”Asa zisii nostri prieteni europeni, care vorbesc de fiecare data de democratie, libertate de expresie si de drepturile omului, au esuat din nou”. Incidente de acest fel permit Turciei sa descopere ”care sunt adevaratii prieteni ai Turciei”, a adaugat Yildirim, cerand turcilor care traiesc in Olanda si in Germania sa dea dovada de calm.

Violente in Rotterdam

Aproximativ o mie de persoane ce purtau drapelele Turciei s-au adunat in fata Consulatului Turciei din Rotterdam protestand violent. Politia a facut uz de tunuri cu apa pentru a-i dispersa pe manifestanti. La cateva ore dupa refuzul Olandei de a-l primi pe Mevlut Cavusoglu, Ankara  a blocat accesul in Ambasada Olandei si a consulatului regatului din Istanbul din ”ratiuni de securitate”.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat ieri a declarat că va face tot posibilul pentru dezescaladarea situatiei

La Istanbul, manifestantii s-au adunat in fata Consulatului, scandand numele lui Recep Erdogan. Potrivit imaginilor difuzate de postul NTV, oamenii au aruncat cu portocale si cu oua si in cladirea ambasadei Olandei. Ministerul turc de Externe l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Olandei la Ankara si i-a transmis ca Turcia ”nu doreste ca ambasadorul olandez, la ora actuala, care este momentan plecat, sa revina la post o perioada”. Peste 400.000 de persoane de origine turca traiesc in Olanda iar executivul de la Ankara mizeaza mult pe diaspora, in campania sa in Europa pentru referendumul constitutional din aprilie privind inlocuirea sistemului parlamentar cu unul prezidential, reforma care-i va da puteri discretionare lui Erdogan, apreciaza observatorii.. Criza dintre Turcia si Olanda intervine la cateva zile inainte de un scrutin legislativ olandez, la finalul unei campanii unde Islamul a fost o tema majora. Partidul deputatului anti-islam Geert Wilders, se afla pe locul doi, potrivit untimelor sondaje. Campania pro-Erdogan in Europa a provocat tensiuni si cu Germania, mai multe orase din aceasta tara anuland o serie de mitinguri pro Erdogan. Saptamana trecuta, presedintele turc a acuzat Germania de ”practici naziste”, afirmatii care au infuriat Berlinul si Bruxellesul. In Germania traiesc 1,4 milioane de turci.

author avatar
Tudor Borcea
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger