AcasăNewsEmil Boc, la summit-ul primarilor UE: Romania, perdant sigur in fata unei...

Emil Boc, la summit-ul primarilor UE: Romania, perdant sigur in fata unei Europe cu doua viteze

Fostul premier Emil Boc considera ca Uniunea Europeana are nevoie de o reconfigurare a proiectului european prin mai multa integrare si nu prin separare intr-o Europa cu doua viteze, varianta care ar fi „o uriasa greseala si o mare nedreptate”, Romania fiind perdant sigur intr-un astfel de proiect.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, fost premier al Romaniei, a aratat, miercuri, printr-o postare pe o retea de socializare, ca Romania a ales drumul corect, cel al integrarii europene, astfel ca tarii noastre nu-i poate fi indiferenta directia in care va pleca Uniunea.

„Uniunea Europeana are nevoie de o reconfigurare a proiectului european prin mai multa integrare si nu prin separare intr-o Europa cu doua viteze. La Bruxelles se discuta tot mai mult despre o viitoare UE cu doua viteze, ceea ce ar fi o uriasa greseala si o mare nedreptate. Ar fi un alt fel de inceput al sfarsitului Uniunii Europene. Romaniei nu-i poate fi indiferenta directia in care va pleca Uniunea. Noi am ales drumul corect, al integrarii europene. Am pus tot ce avem mai bun si pretios la masa comuna a UE: resurse umane, naturale, bancare, agricole. Acum, cei mari din UE nu ne pot spune: vrem o Uniune cu doua viteze, adica, altfel spus, ce este al nostru este numai al nostru si ce este al vostru este deja si al nostru”, a subliniat Emil Boc.

Acesta a mentionat ca, din nefericire, in Romania se discuta foarte putin despre acest subiect desi, mai devreme sau mai tarziu, ne va afecta viata fiecaruia dintre noi.

„Si destinul Romaniei de maine va fi influentat de viitoarea directie a Uniunii Europene. Romania trebuie sa aiba o voce puternica in noul proiect european. Pozitia Romaniei, exprimata corect de catre presedintele Romaniei, trebuie sustinuta de toate palierele cu impact la nivel european: guvernamental, europarlamentar si local/regional. Romania este un perdant sigur al Europei cu doua viteze. Dar si Europa. Sa nu ajungem aici”, a mai aratat fostul premier.

Boc a mentionat ca Uniunea Europeana nu mai poate functiona asa cum o face azi, in conditiile in care „s-a indepartat de propriii cetateni, este prea birocratica, se preocupa de probleme secundare si nu de adevaratele probleme ale oamenilor, a gestionat ineficient criza migratiei iar criza economica nu este apusa”.

„Uniunea Europeana trebuie sa renasca printr-o structura supla, cu mecanisme decizionale simplificate, debirocratizate si printr-o reconectare rapida la problemele concrete ale cetatenilor europeni. In centrul proiectului european trebuie sa se gaseasca accesul la prosperitate al tuturor cetatenilor europeni. Fara locuri de munca, cu un somaj ridicat in randul tinerilor si cu imposibilitatea de a avea acces la o minima calitate a vietii, sa nu ne miram ca populismul si extremismul castiga teren. Nu oamenii sunt vinovati, ci liderii politici. Pe de-o parte, cei care profita de necazurile oamenilor pentru a accede la putere mintind si dezinformand iar, pe de alta parte, cei care tolereaza in democratie o asemenea stare si nu ies din pasivitate politica. Oamenii politici alesi trebuie sa isi asume politici publice reale la nevoi reale si presante. Europa nu mai poate fi condusa de functionari birocrati, rupti de realitatile concrete ale UE”, a mai precizat fostul premier.

In opinia acestuia, daca actuala Uniune Europeana a fost cladita de sus in jos, noul proiect european trebuie sa renasca de jos in sus, de la nivelul cetateanului din fiecare tara pana la institutiile europene de la Bruxelles si Strasbourg.

„Este nevoie de mai multa putere de decizie autoritatilor care sunt cele mai apropiate de cetatean. Tehnologia moderna trebuie utilizata si pentru a imbunatati viata oamenilor si comunicarea cu cetatenii europeni”, a conchis fostul premier.

Emil Boc a participat, marti, la summit-ul primarilor din Uniunea Europeana care a avut loc la Bruxelles, intalnirea avand loc in contextul dificultatilor cu care se confrunta UE si a implinirii in 25 martie a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. La summit au participat primari si/sau reprezentanti a mai multor metropole europene (Berlin, Atena, Strasbourg, Amsterdam, Roterdam, Venetia, Florenta, Nantes, Stockholm, Viena, Leipzig, Ghent, Ljubliana, Dresda), comisari europeni si membri ai Parlamentului European.

Emil Boc s-a desteptat prea tarziu

Fost premier al Romaniei, Emil Boc spune ca, desi a platit scump integrarea in UE, tara noastra risca acum sa devina perdanta intr-o Europa cu doua viteze. ”Am pus tot ce avem mai bun si pretios la masa comuna a UE: resurse umane, naturale, bancare, agricole. Acum, cei mari din UE nu ne pot spune: vrem o Uniune cu doua viteze, adica, altfel spus, ce este al nostru este numai al nostru si ce este al vostru este deja si al nostru”, reclama Boc. Problema este ca nici el nu poate deschide gura din moment ce, in calitate de premier, a inchis ochii la modul in care tot ce a fost ”mai bun si mai pretios” in Romania a ajuns pe mainile unor ”investitori strategici” si nu a facut nimic pentru ca macar sa ne scoatem cat de cat parleala prin atragerea si a ultimului euro din fondurile europene puse la dispozitia noastra. De destepti aparuti dupa ce razboiul a parjolit totul suntem satui.

author avatar
Simona Badulescu
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger