AcasăNewsElysee nu mai are limuzine pentru presedinti

Elysee nu mai are limuzine pentru presedinti

In final, Emmanuel Macron a ales Citroen. Mai exact un model DS7 Crossback, care va fi comercializat in ianuarie 2018. PSA, proprietarul marcii DS,  a facut un lobby care si-a aratat rezultatele. Dar de ce presedintele Frantei a ales ca masina de protocol un SUV?

În lipsă de altceva merge și un SUV la ieftineală Pe viitor poate îi ajută Dacia

Marca DS a fost relansata in 2010 sub umbrela Citroen, inainte de a deveni autonoma, incepand cu 2014. Cu DS7 Crossback Presidentiel, Macron este primul presedinte francez care circula la bordul unei masini autonome, pentru ca vehicului este echipat cu sistemul DS Connected Pilot. Macron completeaza lista presedintilor care au folosit masini Citroen (un fabricant abonat la Elysee), in special modelele DS din trecut (De Gaulle, Pompidou, Chirac, Hollande). Insa este primul care recurge la un model SUV, o situatie unica nu numai in Franta ci si in Europa. Macron, care a folosit in perioada campaniei electorale un Renault Espace, nu a vazut nici un inconvenient sa-si schimbe masina. Mai cu seama ca noul presedinte nu se afla in relatii deloc bune cu presedintele Renault, Carlos Ghosn. Repreaentantii statului francez in Consiliul de Administratie Renault votand, printre altele, impotriva remuneratiei uriase a lui Ghosn. Evident, presa franceza nu mai conteneste cu laude la adresa modelelor DS.

În vremurile bune Francois Mitterrand<br >umbla în Citroen SM sau în CX

Dincolo de elogii sforaitoare, realitatea este alta. De amar de ani, constructorii auto francezi nu au reusit sa se impuna in segmentul limuzinelor, prezenta lor fata de firmele germane (Audi, Mercedes, BMW) fiind practic inexistenta. La ora actuala, nici Peugeot, nici Citroen, nici Renault nu ofera alternative la concurenta germana. Iar cum este de neconceput ca un presedinte francez sa circule cu o marca straina, e bun si un SUV pentru a hrani orgoliul Hexagonului.

”Lung dejun” cu Trump

Presedintele Donald Trump si omologul sau francez vor avea un ”lung dejun” in 25 mai, la Bruxelles, pentru a-si ”compara opiniile”, a anuntat Casa Alba. Potrivit Casei Albe, in ciuda rumorilor potrivit carora Trump ar fi preferat o victorie a lui Marine Le Pen la Elysee, tanarul Macron (39 de ani) si omologul sau de peste ocean (70 de ani) se vor intelege de minune, in calitate de ”cei mai noi lideri ai scenei internationale”, potrivit unui inalt reprezentant al administratiei Trump. Dupa convorbirea telefonica cu Emmanuel Macron, ”Trump a fost foarte impresionat”  de presedintele Frantei, a declarat sursa citata. Chiar daca cei doi sefi de stat nu impartasesc musai aceleasi idei, ei sunt outsiderii ”care transced barierele politice traditionale”. Omul de la Casa Alba a mai precizat ca ideea potrivit careia Trump ar fi sustinut-o pe Le Pen este ”exagerata”,  bazata doar pe un „mesaj pe Twitter pe tema granitelor” si pe trecerea fostei presedinte a Frontului National pe la Trump Tower.

Un primar, noul premier al Frantei

Inainte de a pleca la Berlin, unde este asteptat de Angela Merkel, Emmanuel Macron l-a investit oficial, ieri, pe Edouard Philippe (46 de ani) in functia de prim ministru. Philippe, membru al partidului Republicanii si primar al orasului Havre, este un apropiat al fostului premier Alain Jupee, iar incepand de ieri are sarcina de a forma un guvern in 48 de ore. Edouard Philippe trebuie sa convinga cu privire la proiectul sau ”nici de dreapta, nici de stanga” si sa caute o majoritate inainte de legislativele din 11 si 18 iunie.

Marine Le Pen revine la sefia Frontului National

Dupa un concediu de la FN intre cele doua tururi ale campaniei prezidentiale, Marine Le Pen s-a intors, ieri, la butoanele partidului de extrema dreapta, a anuntat cel ce i-a tinut locul, Steeve Briois. Marine Le Pen este presedinte al Frontului National din 2011. FN era asteptat ieri sa-si prezinte candidatii pentru alegerile legislative din iunie, existand dubii fata de participarea lui Le Pen la acest scrutin.

author avatar
Tudor Borcea
926 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger