AcasăNewsEconomia mondiala pica, Romania e pe crestere

Economia mondiala pica, Romania e pe crestere

Reprezentatii FMI la Bucuresti, in frunte cu Eric De Vrijes (primul din dreapta), sustin, ca si matematicienii, ca minus cu minus da plus

In vreme ce estimarile FMI pentru economia mondiala sunt negative pentru acest an si cel care vine, Romania  va avea in 2013 o crestere peste cea a Poloniei.

Reprezentatii FMI la Bucuresti, in frunte cu Eric De Vrijes (primul din dreapta), sustin, ca si matematicienii, ca minus cu minus da plus

FMI estimeaza in raportul „Perspective Economice Globale 2012” o crestere economica in Polonia de 2,4% in acest an si de 2,1% anul viitor. Spre comparatie, datele privind Romania sunt de 0,9% pentru anul in curs si de 2,4 pentru 2013. Sigur, in Polonia nu a fost nici o clipa criza in ultimii patru ani si economia sa a avut crestere an de an, iar cea romaneasca a „duduit” nitel pe vremea guvernului Tariceanu (asta spunea premierul de atunci), ca apoi sa intre pe minus si sa inregistreze scaderi an de an.

Un minus mai mic = un plus…

Asadar, asa-zisa crestere de 0,9% din acest an (care o fi aparut si ca urmare a  luptei dintre politicieni, unii dintre ei nemaiavand timp si de „para-indaraturi” de secare a bugetului public) se raporteaza la rezultatele economice din 2011, care erau in scadere fata de cele din 2010, care erau in scadere fata de 2009, care etc., etc. Deci, daca raportam rezultatele din acest an la „duduiala” din 2007, rezultatele sunt pe minus, dar un minus mai mic, comparativ cu anul trecut. Oricum, „acul” economiei se misca spre semnul pozitiv, cel putin asta spun reprezentantii delegatiei FMI la Bucuresti, in frunte cu Erik De Vrijes. Pe de alta parte, estimarea Fondului pentru economia globala este negativa, motivul fiind cresterea a taxelor si a impozitelor si inasprirea austeritatii bugetare de catre guvernele din SUA si Europa.

author avatar
Arpad Dobre
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger