AcasăNewsEadweard J Muybridge fotograful ce a revolutionat lumea intreaga cu inventia...

Eadweard J Muybridge fotograful ce a revolutionat lumea intreaga cu inventia sa!

Eadweard J Muybridge

Muybridge a fost un fotograf englez al secolului al XIX-lea care s-a nascut la 9 aprilie 1830. Eadweard J. Muybridge este  cunoscut pentru tehnica de a folosi mai multe aparate fotografice pentru a capta imagini, pe care apoi le reunea intr-un film. Mai mult, Muybridge s-a folosit de zoopraxiscop pentru a proiecta imagini dinamice inainte de introducerea bezii de celuloid.

Eadweard J Muybridge

Viață și cariera lui Eadweard J. Muybridge: Nascut Edward James Muggeridge în Kingston upon Thames Anglia,  fotograful și-a schimbat prenumele pentru ca ortografierea acestuia să coincidă cu cea a regelui Edward, King Eadweard. Experimentul realizat de Eadweard J. Muybridge, pe data de 11 iunie 1878, a pus bazele apariţiei unei noi forme de comunicare vizuală, cu implicaţii nebănuite. Folosind 12 aparate de fotografiat aşezate în linie pe un hipodrom şi declanşându-le în momentul trecerii calului prin dreptul lor, imaginile obţinute au fost proiectate în succesiunea iniţială, cu o viteză mare, dând iluzia mişcării continue a animalului. Momentul a marcat naşterea cinematografiei. Urmărind evoluţia fotografiei şi a cinematografiei, este imposibil să nu remarcăm ascensiunea amândurora în conexiune cu „explozia” tehnologică ce a urmat revoluţiei industriale. Trecerea de la plăcile de sticlă impregnate cu colodiu la filmul pe suport de celuloid, la început monocrom şi ulterior color, a „democratizat” fotografia şi a adus-o la rangul de artă.

În anul 1874 Eadweard J. Muybridge, pe vremea când locuia în zona San Francisco Bay Area, Muybridge a aflat că soția sa avea un amant, Harry Larkyns. În ziua de 17 octombrie 1874, Muybridge l-a vizitat pe acesta. După ce i-a spus politicos: „Bună seara, domnule. Mă numesc Muybridge și iată răspunsul la scrisoarea pe care ați trimis-o soției mele”, l-a împușcat pe Larkyns cu o pușcă. (Stanford Magazine– Mitchell Leslie (May/June 2001). „The Man Who Stopped Time”). În final, după un proces care a durat mult timp, Eadweard J. Muybridge a fost achitat de acuzația de omucidere. Acest episod din viața lui Muybridge constituie subiectul unei opere, „Fotograful”(The Photographer), scrisă în 1982 de Philip Glass, lucrare ce conţine extrase înregistrate în timpul procesului, respectiv din scrisorile lui Muybridge adresate soției sale.

Eadweard J. Muybridge se întoarce în Anglia, la sfârşitul ultimului deceniu din veacul al XIX-lea, construindu-şi reputaţia ca fotograf, multe dintre lucrările sale concentrându-se pe subiecte de peisaj. În timpul acestor ani operele sale au fost vândute pe principala stradă comercială din San Francisco.

Zoopraxiscopul, invenţia lui Eadweard Muybridge a devenit sursa de inspiraţie pentru aparatul de fotografiat imagini în mişcare, brevetat de Thomas Edison. Secvenţele fotografice ale lui Eadweard Muybridge au fost publicate în cărţi de referinţă şi au fost o sursă de inspiraţie pentru numeroşi artişti, în special autori ai muzicii şi filmului din anii ’50. Muybridge a inspirat, de asemenea, alte minţi extraordinare, precum Etienne Jules Marey care a înregistrat prima serie de imagini în mişcare folosind o singura cameră şi, apoi, William Dickson considerat inventator al mişcării moderne în fotografie.[youtube]IEqccPhsqgA[/youtube]

Un exemplu în acest sens este instalaţia „Cheap Imitation” (Imitaţie ieftină), al lui David Rokeby. Prin intermediul acestei lucrări, artistul canadian îi aduce un omagiu lui Marcel Duchamp, care la rândul lui folosea frecvent în creaţia sa opere de artă existente. David Rokeby readuce în atenţie lucrarea lui Duchamp, „Nud coborând o scară” (1912) – lucrare ce surprindea mişcarea ca un ideal futurist, fiind considerată o trădare de către cubişti – , proiectând imaginea din mai multe unghiuri. Toate faţetele proiectate sunt interactive, au lumină numai atunci când cineva se deplasează prin faţa lor. Când nu există mişcare proiectul nu funcţionează. Este negru. Proiecţia nudului prinde viaţă prin intermediul mişcării, funcţionând ca o oglindă.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger