AcasăNewsE seara in care vine Mosul! Obiceiuri de Sf. Nicolae

E seara in care vine Mosul! Obiceiuri de Sf. Nicolae

Una dintre cele mai asteptate seri, indeosebi de catre copiii care spera din tot sufletul sa fi reusit sa-l conviga pe primul dintre Mosii care aduc daruri, si anume pe Mos Nicolae, sa le lase in ghetute ce au apucat sa le spuna parintilor ca si-ar dori sa primeasca.

Convinsi ca au fost cuminti – conditia esentiala pentru a nu primi in cizmulite o nuia, ci dulciuri si jucarii – prichindeii vor pandi in aceasta seara ghetutele pana ce Mos Ene va trece pe la genele lor. Rapusi de somn, vor afla abia in dimineata zilei de Sfantul Nicolae ce anume le-a lasat la usa Mosul cu barba alba pe care copiii nu prea reusesc sa il vada, oricat s-ar stradui.

Ca sa nu cumva sa riste sa nu fie „cadorisiti” de Mos Nicolae, copiii se straduiesc sa isi faca luna ghetutele in seara de Ajun si apoi sa le aseze cat mai aproape de usa, dar la vedere, astfel incat batranul incarcat cu daruri sa le poata umple cu papusi si ursuleti pentru fetite si cu masini, avioane sau trenulete pentru baieti.

La nivel de obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae, inca din starbuni se crede ca in aceasta zi se instaleaza cu adevarat iarna si ca sunt mari sanse sa ninga, crezandu-se ca in momentul in care Mosul isi scutura barba, apar fulgii de nea. In unele zone din tara, in ziua de 6 noiembrie gospodarii obisnuiau sa aduca in casa crengute de mar sau din alti pomi fructiferi. Le puneau in apa si se lasau sa infloreasca. In cazul in care acest lucru se intampla pana de Anul Nou, exista credinta ca zilele ce aveau sa vina, dupa schimbarea anului, puteau aduce recolte imbelsugate pentru gospodaria respectiva.

Sfantul Nicolae, cunoscut in popor si drept Sannicoara, este considerat, pe langa un ocrotitor al copiilor si al familiei in general, un protector al femeilor ramase vaduve, precum si al navigatorilor.

sursa foto: stiri.acasa.ro

author avatar
Cristina Stefan
521 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger