AcasăNewsDupa Seism 2018 vine si Modex Romania 2018

Dupa Seism 2018 vine si Modex Romania 2018

Comisarul Christos Stylianides a vizitat echipele medicale de campanie

Comisarul european Christos Stylianides, responsabil pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, a participat la Bucuresti la deschiderea exercitiului Modex Romania 2018 , cel mai mare exercitiu medical realizat in cadrul Mecanismului UE de protectie civila.

Comisarul Christos Stylianides a vizitat echipele medicale de campanie

Acest exercitiu reprezinta o ocazie unica de a evalua functionarea mecanismului nostru de protectie civila si a raspunsului european comun in situatii de dezastru” a declarat comisarul european Christos Stylianides, inaintea participarii la exercitiu. Modex reprezinta un raspuns international in timp real la exercitiul national „Seism 2018” si are loc la Bucuresti, pana joi, va mobiliza peste 1.000 de persoane si va implica echipe medicale din Austria, Germania, Italia, Romania, Slovacia, Suedia, Norvegia si Israel, precum si experti din alte state care participa in cadrul Mecanismului. Acesta are in vedere situatia in care un cutremur de magnitudine 7.5 pe scara Richter ar afecta Bucurestiul, producand distrugeri importante ale infrastructurii si un numar mare de raniti. Capacitatile nationale nu sunt suficiente si Romania activeaza Mecanismul UE de protectie civila prin care asistenta din partea tarilor participante este mobilizata. Echipe de cautare si salvare in mediul urban, precum si echipe medicale vor trebui sa se instaleze si activeze la fata locului, iar avioane de evacuare vor transporta ranitii catre zone in care se vor afla in siguranta, din Romania si din alte state membre UE. Mecanismul de protectie civila  faciliteaza cooperarea in cadrul raspunsului in situatii de urgenta intre 34 de state (UE28, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Turcia). Cand este activat, Mecanismul coordoneaza furnizarea asistentei in interiorul si in afara UE. Comisia Europeana gestioneaza Mecanismul prin intermediul Centrului de coordonare a raspunsului in situatii de urgenta (Emergency Response Coordination Centre – ERCC).Romania a cerut asistenta in cadrul Mecanismului de sase ori incepand cu anul 2003, in cazul inundatiilor din 2005, 2006, 2008 si 2010, precum si in ceea ce priveste criza imunoglobulinei din 2018.

Varicela reala la simulare 

Spitalul de nivel 1 al SMURD situat in spatele Academiei Romanie a fost inchis pentru dezinfectie din cauza aparitiei unui caz de varicela, a anuntat, ieri, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. „Un incident real. A trebuit sa inchidem spitalul romanesc de nivel 1 al SMURD-ului noaptea trecuta si este inchis astazi pana la ora 12,00 pentru dezinfectie avand in vedere ca unul dintre colegii care lucreaza acolo a avut varicela si, fiind o boala infectioasa, a trebuit sa inchidem spitalul si am anuntat toate celelalte spitale sa nu mai trimita pacienti catre el. Au fost anuntate si echipele de salvare sa nu mai trimita pacienti catre spital. Toate masurile de dezinfectie au avut loc. (…) A fost o situatie reala si masura luata a fost una necesara”, a spus Arafat.

author avatar
Tudor Borcea
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger