AcasăNewsDupa Germania, batalia pentru Austria

Dupa Germania, batalia pentru Austria

Sebastian Kurz si Christian Kern, doua programe, doua viziuni, doua personalitati pe masa alegatorilor austrieci

In 15 octombrie, cancelarul Austriei, Christian Kern, liderul Partidului Social-Democrat, il va infrunta pe Sebastian Kurz, presedintele Partidului Popular, in cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Doua programe, doua viziuni, doua personalitati.

Sebastian Kurz si Christian Kern doua programe doua viziuni doua personalitati pe masa alegatorilor austrieci

„Trebuie sa ne asiguram ca toata lumea profita de aceasta ascensiune. Intelegem problemele celor care nu au mostenit milioane”, spune Christian Kern, evocand succesul modelului austriac. Un mesaj ce ascunde insa un sentiment de urgenta, noteaza intr-o radiografie a politicii austriece, Financial Times. In cadrul crizei migratorii din 2015, Austria se afla pe linia intai cand a venit vorba de  refugiatii care paraseau tari precum Siria, ceea ce a condus la o crestere a sprijinului politicienilor nationalisti, inclusiv a Partidului Libertatii din Austria (FPOe), unul dintre cele mai vechi si mai de succes miscari de extrema dreapta a tarii. Kern (51 de ani) se confrunta insa cu un oponent de alta generatie, Sebastian Kurz, liderul Partidului Poporului (OeVP), un conservator de centru-dreapta, rival al social-democratilor, dar care fac parte din aceeasi coalitie de guvernamant. Christian Kern, care l-a inlocuit pe fostul cancelar Werner Faymann (criticat pentru proasta gestionare a crizei refugiatilor) afirma ca-i va sprijini pe imigranti sa se integreze, va reduce impozitele pe forta de munca, va stimula serviciile publice.

De la gazetarie la cai ferate

De profesiune ziarist, a detinut in mijlocul anilor 1990 functia de purtator de cuvant al grupului parlamentar social-democrat, iar ulterior a devenit director in compania de electricitate Verbund AG din Austria. In anul 2010 a fost numit presedintele Companiei de stat ÖBB a Cailor Ferate Federale , din anul 2014 detinand si functia de presedinte al Companiilor Europene de Cai Ferate si Infrastructuri. In 2016 in urma demisiei lui Werner Faymann din functia de lider al partidului social democrat si cancelar, Kern a fost ales de partid in locul acestuia. El a depus juramantul in calitatea de cancelar al Austriei la 17 mai 2016, continuand „marea coalitie” cu formatiunea conservatoare Partidul Poporului ÖVP, dar promitand o „Noua Tranzactie” care sa furnizeze mai multe locuri de munca cu ajutorul reducerea birocratiei si regulatiilor, pentru a mari partea lucratorilor de rand in prosperitatea economica.

Critici la adresa elitei politice austriece

Nascut la Viena si crescut in cartierul muncitoresc Simmering, ca fiu al unui electrician si al unei secretare, Kern a criticat „elita politica austriaca” pentru obsesia ei de putere si neglijarea unei agende politice legate de viitorul tarii. Sebastian Kurz, ministrul de externe al tarii, in varsta de 31 de ani, a zdruncinat politica austriaca de cand este la conducerea Partidului Poporului, formatiune de centru-dreapta, promitand sa „revigoreze un sistem sclerotic”. Si conduce in sondajele de opinie inainte de alegerile din15 octombrie. Datorita popularitatii ridicate a lui Sebastian Kurz, Partidul Libertatii din Austria (FPOe) a coborat de pe primul loc in sondajele de opinie. Oponentii sai politici spun ca a adoptat o parte din politicile negative si un comportament anti-imigrare, ca parte a unei agende care a perturbat unii aliati ai UE.Kurz este din decembrie 2013  ministru de externe al Austriei. La data preluarii mandatului avea numai 27 de ani si era cel mai tanar ministru de externe din Europa. A intrat in politica inca din adolescenta si a fost nevoit sa isi intrerupa studiile la Drept pentru a urma aceasta cariera. In 2013 a preluat functia de secretar de stat pentru integrarea imigrantilor.

author avatar
Andrei Coman
86 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger