Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Dupa doi ani in spatiu, un avion top-secret revine in SUA

Dupa doi ani in spatiu, un avion top-secret revine in SUA

Autor:

Naveta Pentagonului, X-37B Orbital Test Vehicle, a aterizat la baza de lansare de la Cap Canaveral (Florida) dupa ce a petrecut peste 700 de zile pe orbita, un record de zbor neintrerupt pentru acest misterios obiect al armatei americane.

 

avion mare 720x390 Dupa doi ani in spatiu, un avion top secret revine in SUAEste vorba de cea de-a patra versiune a acestui aparat fara echipaj, OTV-4. Naveta precedenta a petrecut pe orbita 674 de zile si 22 de ore. Incepand cu 1999, Boeing a dezvoltat aparatele X-37, destinate sa functioneze la o altitudine intre 200 si 750 km.

avion 1 714x500 Dupa doi ani in spatiu, un avion top secret revine in SUA

The X-37B Orbital Test Vehicle sits on the runway during post-landing operations Dec. 3, 2010, at Vandenberg Air Force Base, Calif. Technicians in self-contained atmospheric protective ensemble suits conducted initial checks on the vehicle and to ensure the area was safe. (U.S. Air Force photo/Michael Stonecypher)

avion2 720x477 Dupa doi ani in spatiu, un avion top secret revine in SUAScopul acestui proiect nu a fost niciodata divulgat iar de la inceputul primului zbor, in 2010, aceasta nava-avion automata lansata pe orbita de o racheta purtatoare clasica a generat tot felul de speculatii privind scopul ei real: posibil bombardier spatial, capabil la un moment X sa loveasca tinte pe pamant, distrugator de sateliti sau superavion spion orbital. Speculatii hranite si de din ce in ce mai multe ingrijorari privind o posibila cursa a inarmarii in spatiu. SUA, Rusia si China cauta mereu noi mijloace pentru a-si apara satelitii, cruciali pentru economie si pentru buna functionare a armatelor. In ciuda secretomaniei totale a Pentagonului, unii expertii au dubii ca X-37B prefigureaza o arma militara sau de spionaj, tinind cont de dimensiunile mici (sub 10 metri lungime) si de faptul ca foloseste panouri solare pentru asigurarea energiei, ceea ce-i scurteaza spatiul de manevra. X-37B ar fi deci un banc de testare zburator, ceea ce a afirmat si US Air Force, in putinele informatii facute publice despre acest aparat. Armata americana l-ar vedea ca pe un instrument care permite testarea in spatiu a captatorilor si a unor diverse echipamente si apoi a le evalua pe pamant, mai degraba decat un avion destinat sa indeplineasca misiuni de lupta.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!