AcasăNewsDupa Brexit, europenii vor fi tratati ca alti imigranti

Dupa Brexit, europenii vor fi tratati ca alti imigranti

Romanii pot sta linistiti: domniile lor englezii au nevoie de sezonieri si dupa ce pleaca din UE

Drepturile cetatenilor europeni deja instalati in Regat vor  trebui protejate, dupa iesirea Regatului Unit din UE, dar nu vor fi tratati preferential, potrivit unui acord guvernamental britanic.

Romanii pot sta linistiti domniile lor englezii au nevoie de sezonieri si dupa ce pleaca din UE

Cetatenii UE vor trebui sa respecte aceleasi reguli ca imigrantii din restul lumii pentru a munci in Marea Britanie, dupa tranzitia post-Brexit, potrivit guvernului britanic. Cabinetul Theresey May a ”sustinut unanim un sistem bazat mai degraba pe competente decat pe nationalitatea” migrantilor. Cetatenii din UE sunt la ora actuala liberi sa se instaleze si sa lucreze in Marea Britanie, situatie care va lua sfarsit dupa tranzitia post-Brexit, in decembrie 2020, in caz de acord intre Londra si Bruxelles cu privire la conditiile divortului britanic de UE. Acest principiu urmeaza unei recomandari formulate de Comitetul consultativ pentru migratie (MAC) intr-un raport adresat guvernului britanic. Alan Manning, directorul MAC, a participat luni la reuniunea cabinetului May pentru a-si expune concluziile. MAC recomanda astfel elaborarea unui sistem de imigratie care nu ofera nici o preferinta cetatenilor europeni din spatiul economic european daca chestiunea imigratiei nu este integrata in negocierile privind iesirea Regatului din UE. ”Cabinetul a fost de acord ca, dupa incetarea liberei circulatii in Marea Britanie, va putea sa instaureze un nou sistem care sa functioneze in interesul tarii, in special pentru a spori productivitatea „, a declarat purtatorul de cuvant al Downing Street.

Fara slab calificati

Raspunzand ingrijorarilor unor sectoare din economie, planul sustinut luni de cabinetul May va permite totusi un acces limitat pentru muncitorii cu calificare redusa, afirma presa britanica. Premierul Theresa May isi va expune planurile in materie de imigratie in timpul congresului Partidului Conservator, la Birmingham, care va incepe duminica si va dura patru zile. Ea a reamintit ca drepturile cetatenilor europeni deja instalati in Regat vor fi protejate dupa Brexit. MAC a sfatuit guvernul sa puna capat plafonul de vize disponibile in istemul Tier 2 care priveste persoane care nu fac parte din spatiul economic european si  carora li se ofera un loc de munca in Regat. Acest plafon se ridica la ora actuala la 20.700 de vize pe an. MAC a recomandat si incetarea sistemului favorizand imigratia persoanelor putin sau deloc calificate, cunoscut sub numele de Tier 3, in Marea Britanie. Cu exceptia, veste buna pentru romani, a lucratorilor sezonieri sau agricoli.

author avatar
Bogdan Borcea
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger