AcasăNewsDupa 11 septembrie, 1,3 milioane de oameni au fost victimele luptei antiteroriste

Dupa 11 septembrie, 1,3 milioane de oameni au fost victimele luptei antiteroriste

Mai multe organizatii acuza SUA ca vanatoarea lui Ossama Bin Laden si a lui Saddam Hussein a provocat crime in masa

”Razboiul impotriva terorismului” lansat de Statele Unite dupa atentatele din 2001 a cauzat moartea a cel putin 1,3 milioane de persoane in Irak, Afganistan si Pakistan, releva trei organizatii stiintifice intr-un raport.

Mai multe organizatii acuza SUA ca vanatoarea lui Ossama Bin Laden si a lui Saddam Hussein a provocat crime in masa

Documentul, care contine 101 pagini, intitulat Body Count: Casualty Figures after 10 years of the ‘War on Terror’, a fost publicat de organizatiile Asociatiei Internationale a Medicilor pentru Prevenirea Razboiului Nuclear (IPPNW, premiul Nobel pentru pace in 1985), Physicians for Social Responsibility si Physicians for Global Survival. Bazandu-se pe diverse surse, inclusiv surse guvernamentale, raportul afirma ca bilantul de 1,3 milioane de morti este ”o prima estimare” si nu tine cont de victimele din alte tari aflate in conflict, cum ar fi Yemen, Somalia, Libia si Siria. Potrivit autorilor raportului, Irak, invadat in 2003 de Statele Unite sub pretextul ca regimul fostului dictator Saddan Hussein detinea ”arme de distrugere in masa”, a platit cel mai greu tribut razboiului impotriva terorismului lansat de administratia presedintelui George W. Bush: un milion de morti. Potrivit informatiilor furnizate de americani, cifra este de 111.000 de morti, infomreaza Belga. Pe locul secund al acestui sinistru clasament urmeaza Afganistan (220.000 de morti) apoi Pakistan (80.000 de victime, multe facute in urma atacurilor dronelor americane). Cifra de peste 600.000 de irakieni, victime ale unor morti violente dupa interventia americano-britanica – inclusiv 500 de decese pe zi aupa debutul operatiunii ”Iraqi Freedom”- a fost deja citata in octombrie 2006 de catre celebra revista medicala britanica ”The Lancet”, publicatie care a subliniat ca aceasta cifra echivala cu 2,5% din populatia tarii. In raportul prezentat, cele trei asociatii evoca ”o crima impotriva umanitatii, apropiata de genocid”.

ISIS a distrus un alt sit arheologic in Irak

Extremistii grupului Statul Islamic, prezenti in orasul antic Hatra (nordul Irakului), au distrus un important sit arheologic, daramand zidurile unor cladiri si tragand cu arme automate in statui de o inestimabila valoare istorica. Jihadistii au atacat Hatra, ale carei ruine sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, luna trecuta, potrivit locuitorilor din regiune. Gradul de afectare a monumentelor este imprecis in lipsa unor evaluari oficiale, orasul fiind controlat de jihadisti. Intr-un nou material video, un islamist urcat pe o scara loveste cu un baros fata unei sculpturi de piatra in timp ce alte imagini prezinta un combatant care trage rafale cu un Kalasnikov in alte statui. In continuare, apar mai multi jihadisti care distrug sculpturi si ziduri.  Unul din jihadisti, care se exprima in araba, avand accent tipic pentru tarile din golful Persic, afirma ca grupul sau a distrus vestigiile istorice pentru ca reprezinta ”idolatrii in locul lui Allah”.

author avatar
Tudor Borcea
134 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger