AcasăNewsDuminica, 22 septembrie. Echinoctiul de toamna: Ziua va fi egala cu noaptea

Duminica, 22 septembrie. Echinoctiul de toamna: Ziua va fi egala cu noaptea

Duminica, 22 septembrie, are loc echinoctiul de toamna, atunci cand durata zilei va fi egala cu cea a noptii, iar incepand de luni, 23 septembrie, zilele vor fi mai scurte, iar noptile mai lungi.

„Punctul echinoctiului de toamna, numit si ‘punct autumnal’, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii, ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului, cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica. Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara”, potrivit Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Insa, in timp ce in emisfera nordica a Pamantului, pe data de 22 septembrie are loc echinoctiul de toamna, in emisfera sudica, in aceeasi are loc echinoctiul de primavara.

Incepand cu data de 23 septembrie, in emisfera nordica, durata zilelor va incepe sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana pe 21 decembrie, cand va avea loc solstitiul de iarna, adica atunci va fi cea mai lunga noapte din an.

Foto: astro-urseanu.ro

author avatar
Alina Costache
1.106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger