AcasăNewsDrum liber pentru Kovesi la Bruxelles

Drum liber pentru Kovesi la Bruxelles

20 de tari din Uniunea Europeana vor participa, incepand cu 2020, la un ”parchet european” specializat in lupta fraudelor TVA si a subventiilor europene, a informat ieri Comisia Europeana. Asa cum a aratat, in urma cu un an, ziarul National, Parchetul European nu e altceva decat noul fotoliul al Laurei Codruta Kovesi. S-a eliberat astfel drumul pentru plecarea lui Kovesi la Bruxelles, fiind solutia de compromis care va multumi pe toata lumea: L.C.K. – retragere in glorie, clasa politica rasufla usurata iar strainii isi recupereaza un om loial si pe care se pot baza in continuare.

Instanta, arata CE,  va viza in special fraudele la fondurile structurale europene si va avea competenta in ce priveste depistarea fraudelor transfrontaliere cu TVA, pentru sume ce depasesc 10 milioane de euro. Potrivit Comisiei Europene, autoritatile publice din Europa pierd anual venituri de cel putin 50 miliarde de euro din TVA, din cauza acestui timp de fraude. Comisarii europeni Vera Jurova (justitie) si Günther Oettinger (buget) au declarat ca un Parchet european va ajuta mai bine la protejarea banilor contribuabililor din UE, in conditiile in care OLAF (sau alte organisme europene actuale)  nu poate efectua urmariri penale in statele membre, ci trebuie sa predea dosarele organismelor nationale. ”Infractorii ignora frontierele si este timpul de a-i opri, oferindu-le procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a actiona in plan transfrontalier”, au declarat cei doi comisarii europeni. Statele care vor participa din start la parchetul european sunt: Franta, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Luxemburg, Austria, Grecia, Cipru, Bulgaria, Romania, Croatia, Cehia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania. Parchetul european va avea un birou central in Luxemburg, unde vor fi reuniti procurorii europeni (cate unul pentru fiecare stat membru participant), dar va avea si o structura descentralizata, cu ”procurori europeni delegati” in statele membre. Proiectul nu prevede infiintarea de tribunale penale europene. Cand magistratii isi vor incheia investigatiile, ei vor trebui sa-i trimita pe suspecti in fata jurisdictiilor nationale, informeaza CE. Parchetul european ar putea fi insarcinat si cu urmarirea autorilor de infractiuni teroriste transfrontaliere. Anul viitor Comisia Europeana isi va defini viitoarele masuri in vederea unei extinderi a misiunilor noii structuri.

author avatar
Andrei Coman
976 afisari

1 COMENTARIU

  1. Abia astept sa se instaleze la Bruxelles pentru a putea transmite o recomandare personala cu experienta ce mi-a fost asigurata insotita de documente medicale!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger