AcasăNewsDrepturile si obligatiile persoanelor disponibilizate colectiv

Drepturile si obligatiile persoanelor disponibilizate colectiv

Angajatii disponibilizati colectiv pot beneficia de sprijin financiar din partea statului si pot obtine mai multe tipuri de venituri, insa au anumite obligatii si conditii de indeplinit.

Muncitorii care vor fi disponibilizati de la Oltchim pot primi venituri de completare timp de maximum doi ani

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 36/2013, publicata recent in Monitorul Oficial, persoanele disponibilizate prin concedieri colective, in baza unui plan de disponibilizare, vor beneficia de unele masuri de protectie din partea statului.

Beneficiarii protectiei sociale

Conform AvocatNet, de masurile de protectie sociala pot beneficia doar persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici cu cel putin 36 de luni inainte de data concedierii. Aceste persoane beneficiaza de servicii de preconcediere, precum si de masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acordate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). De asemenea, disponibilizatii au dreptul la:

–         indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;

–         venit lunar de completare;

–         plati (salarii) compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora.

Acordarea venitului lunar de completare

Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere (fara sa depaseasca salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului disponibilizarii) si nivelul indemnizatiei de somaj. Venitul de completare se acorda timp de:

–         12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca intre trei ani si maximum zece ani;

–         20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca de peste zece ani, dar nu mai mult de 15 ani;

–         22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 15 ani, dar cel mult 25 de ani;

–         24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

Perioada in care se acorda venit de completare constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Obligatii

Beneficiarii venitului lunar de completare trebuie:

–         sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori li se cere, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca. In caz contrar, disponibilizatii vor pierde venitul de completare;

–         sa comunice in termen de trei zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor;

–         sa caute activ un loc de munca si sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca.

author avatar
Arpad Dobre
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger