AcasăNewsDrapelele SUA de pe Luna sunt ferfenita

Drapelele SUA de pe Luna sunt ferfenita

Primul steag american pe Luna n-a avut zile, fiind distrus la decolarea modulului Apollo 11

NASA sarbatoreste saptamana aceasta cea de-a 60-a aniversare. Printre marile reusite ale agentiei spatiale americane a fost programul Apollo: in 21 iulie 1969, omul mergea pe Luna.

Primul steag american pe Luna n a avut zile fiind distrus la decolarea modulului Apollo 11

Sase misiuni selenare s-au succedat in cadrul programului Apollo. Din 1972, nici un astronaut nu a mai pus piciorul pe satelitul Pamantului. Astronautii americani au infipt, in cadrul a sase misiuni, sase steaguri americane pe solul Lunii. In ce stare se afla acum aceste steaguri a fost subiectul unor dezbateri timp de mai multi ani. Imagini realizate de sonda americana Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) au rezolvat cumva dilema.

Cinci inca sunt pe bat

Din sase steaguri, cinci stau in picioare, judecand dupa imaginile realizate de LRO in care apare umbra drapelelor in locurile in care au fost amplasate. Mai putin cel mai faimos, infipt de primii oameni pe Luna, Neil Armstrong si Buzz Aldrin. A fost ”plantat” prea aproape de modulul Apollo 11 si de motoarele sale care l-au distrus in momentul cand cei doi au parasit Luna.

Au costat 5,50 dolari fiecare

Specialistii s-au declarat surprinsi ca steagurile au rezistat conditiilor de pe Luna. Ele au costat doar 5,50 dolari fiecare in 1969 si au fost cumparate de la firma Annin Flagmakers. Cu timpul, pe Pamant, culorile unei tesaturi se estompeaza din cauza razelor ultraviolete care nu sunt total absorbite de atmosfera si accelereaza descompunerea fibrelor si culorilor. Pe Luna, si mai rau: nu exista atmosfera. In plus, drapelele au fost expuse succesiv la 14 zile cu soare, la temperaturi de 100 de grade celsius si la 14 zile de intuneric, la temperaturi de -150 grade, timp de peste 40 de ani. ”Cel mai probabil, aceste simboluri ale reusitei spatiale americane sunt acum albite iar unele au inceput sa se dezintegreze. Deloc pe placul lui Donald Trump care doreste o alta misiune pe Luna: ”De data aceasta nu vom pune doar drapelul ci vom stabili o baza pentru o misiune spatiala ulterioara pe Marte”, a declarat presedintele american.

author avatar
Tudor Borcea
840 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger