AcasăNewsDoua cutite Faberge, descoperite dupa un secol

Doua cutite Faberge, descoperite dupa un secol

Pierre-Karl Faberge la masa de lucru

Cele doua inestimabile obiecte, tinand cont ca au fost fabricate de Pierre-Karl Faberge, celebrul bijutier al curtii imperiale ruse, au apartinut serviciului de masa comandat de bogta familie a industriasului Alexander Ferdinandovich Kelch. Au reaparut in Polonia, cu o intreaga istorie in spate.

Pierre Karl Faberge la masa de lucru

Dupa 1917, Rusia bolsevica avea nevoie de bani pentru  a-si consolida puterea si a duce razboiul, ”nationalizand” adica jefuind bunurile tarilor, aristocratilor, burghezilor si elitelor. Piese de arta unice au fost date la topit, soarta rezervata si unui serviciu de masa cu 100 de piese din argint comandat de familia Kelch. ”Istoricii credeau ca acest serviciu a disparut in totalitate, dar doua piese au reaparut miraculos: doua cutite de 35 si 21 cm”, a relatat pentru Afp Adam Szymanski, istoric de arta polonez si expert al casei Faberge. ”Meritul” ii apartine unui soldat al Armatei Rosii care, in 1918, a intrat in posesia lor. Piesele serviciul de masa realizat de Faberge intr-un stil neogotic unic sunt extrem de rare, bijutierul nefacand decat extrem de putine obiecte in acest stil inca la moda la sfarsitul secolului XIX. Barbara Kelch-Bazanova, mostenitoarea unei averi uriase in epoca, a comandat acest serviciu pentru 32 de persoane (platind 125.000 de ruble, o suma uriasa) ce incapeau usor in sala de mese a palatului Kelch din Sankt Petersburg. Serviciul a fost realizat in atelierele Faberge din Moscova, in 1900, dupa proiectul arhitectului rus Feodor Schechtel. Dupa ce a divortat, Barbara s-a instalat la Moscova, unde bolsevicii i-au confiscat ulterior bunurile.

Un milion de euro la prima strigare

Soldatul cu pricina, care a ajutat la topirea serviciului de masa, a primit cele doua cutite ”cadou” pentru barbaria facuta, explica expertul polonez.

Obiectele fac parte dintr un seviciu de argint pentru 32 de persoane

Apoi, militarul le-a vandut in 1921 unui medic polonez, Jozef Wolski, care locuia in Galitia. Cutitele au ramas in familia acestuia timp de un secol, inainte sa fie revandute in 2016, noul lor proprietar, un colectionar polonez, solicitandu-l pe Szymanski sa le expertizeze. Potrivit lui Szymanski, un colectionar american a oferit deja un milion de euro pe ele iar un client din Rusia s-a declarat si el interesat.

Vrajitorul curtii imperiale

Nascut in 1846 in Sankt Petersburg, Pierre-Karl Faberge, bijutier de origine germano-daneza, este apreciat de multi experti ca un talent si creator unic, fiind cunoscut mai ales pentru fabuloasele sale oua din aur, incrustate cu pietre pretioase, care ascund diverse miniaturi si care se vand astazi cu preturi astronomice. Primul ou i-a fost comandat lui Faberge de tarul Alexandru al III-lea, pentru sotia sa, Maria Fedoronva. Tarina a fost atat de fermecata de bijuteria incad Faberge a devenit ”creator in aur nominalizat special de catre curtea imperiala”.

Faberge a ramas cunoscut in special pentru ouale sale fabricate din aur si pietre pretioase

Faberge a fabricat 52 de oua ”imperiale” pentru membri familiei Romanov, sapte pentru familia Kelch, toate decorate in diverse stiluri. Ceea ce l-a facut pe Pierre-Karl Faberge unic si i-a asigurat un succes rasunator a fost talentul sau de a reuni bijuteria, designul si utilitatea in cele mai luxoase combinatii, pe masura cerintelor bogatilor aristocrati si industriasi din Europa. Bineinteles, nici el nu a scapat de analfabetismul si teroarea bolsevice. In 1918, firma Faberge a fost nationalizata, bijutierul plecand cu ultimul tren diplomatic din Sankt Petersburg catre Riga (Letonia). Dupa ce ciuma rosie a navalit si in tarile baltice, bijutierul a plecat in Germania. Apoi, impreuna cu alti membri ai familiei, s-a stabilit in Elvetia, la Pully, langa Lausanne, unde a murit in 1920 la 74 de ani. Patru ani mai tarziu, fii sai, Alexandre si Eugene au fondat la Paris firma ”Faberge et Cie” dar atelierul lor ”Faberge, Paris” nu a cunoscut succesul estimat. Ca urmare, marca Faberge a fost vanduta si revanduta unor diverse companii.

author avatar
Tudor Borcea
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger