AcasăNewsDosarul Revolutiei, trimis in instanta

Dosarul Revolutiei, trimis in instanta

Dupa aproape trei decenii de la caderea regimului comunist in Romania, cauza in care s-au anchetat evenimentele sangeroase din decembrie 1989 -„Dosarul Revolutiei”, cum este cunoscut in spatiul public – ajunge in instanta.

Astfel, Ministerul Public a anuntat ca in cauza de fata au fost trimisi in judecata fostul presedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, precum si un fost sef al Aviatiei Militare, general (rtr.) Rus Iosif, toti fiind acuzati de procurori de infractiuni contra umanitatii.

S-au dat si mai multe clasari, intre cei care au scapat de acuzatiile aduse de procurori fiind fostul premier Petre Roman, dar si generalul Iulian Vlad, fost sef al Departamentului Securitatii Statului, si respectiv, Tudor Postelnicu, fost ministru de interne, Victor Atanasie  Stanculescu  – fost ministru al apararii, cei trei ultim mentionati fiind banuiti de infractiuni contra umanitatii. In cazul fostului sef al Guvernului, masura a fost explicata astfel: „cu privire la conduitele numitilor Roman Petre – fost prim-ministru al Guvernului Romaniei, Brates Teodor – fost redactor sef in cadrul T.V.R. si Toma Ioan – fost ministru al tineretului, deoarece in urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca nu exista in sarcina acestora probe concludente cu privire la savarsirea infractiunilor contra umanitatii, prev. de art. 439 din C.p.”

Dupa ce a fost intocmit de Sectia Parchetelor Militare, rechizitoriul – care insumeaza 3280 de file, in 12 volume – va ajunge la Inalta Curte, spre judecare.

„Instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului”

Totodata, institutia condusa de catre Augustin Lazar a facut public, luni, faptul ca „in urma cercetarilor si probatoriului administrat s-a constatat ca intreaga forta militara a Romaniei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne – Departamentul Securitatii Statului, precum si Garzile Patriotice, incepand cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale si conducerii acestuia. Din acelasi moment, grupul de decizie politico-militara al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, inaintat in grad militar si numit ministru al apararii) si Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic si militar, urmarind accederea la puterea politica a unui grup preconstituit si legitimarea politica in fata poporului roman”.

De asemenea, in comunicatul transmis luni se mentioneaza ca „cercetarile au vizat faptul ca prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situatii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc”, ca „din cercetari a rezultat ca psihoza terorista ar fi fost indusa cu intentie prin diversiuni si dezinformari si a provocat, dupa 22.12.1989, un numar de 862 de decese, 2150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane, vatamari psihice. Aceste consecinte tragice au fost mult mai grave decat cele ale represiunii exercitate in intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00)” si ca „totodata, ancheta a stabilit ca aceste diversiuni si dezinformari ar fi creat conditiile condamnarii si executiei cuplului prezidential Ceausescu printr-un proces penal simulat”.

Mai mult, s-a anuntat ca „probatoriul administrat in cauza releva ca inculpatii Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat in mod direct prin aparitiile televizate si emiterea de comunicate de presa (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea si diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceausescu si ar fi acceptat si asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu functii de conducere din M.Ap.N., fara a interveni pentru stoparea lor”  si ca „totodata, inculpatul Iosif Rus, in calitate de comandant al Aviatiei Militare, ar fi intervenit in noaptea de 22/23.12.1989, fara drept si in deplina cunostinta de cauza, asupra planului de aparare a Aeroportului International Otopeni si ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari si 8 civili), precum si la ranirea grava a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor apartinand Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la ranirea unor persoane. A emis si alte ordine militare, conduite care in afara rezultatelor concrete enuntate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste”.

223 afisari

5 COMENTARII

  1. Așadar, Nicolae Ceaușescu a fost executat ca un câine, după o panaramă de proces, cum, de altfel, o știe, de 30 de ani, orice om sănătos la cap. Cât despre Petre Roman, el ar trebui să plătească cel puțin pentru înaltă trădare și subminarea economiei naționale. De ce nu a fost condamnat până acum (și, probabil, nu va fi niciodată)? Ghici ghicitoarea mea.

    • Nenea Mitru si poetu ala care face sarmale cu portocale intra la sperjur ca au zis „Faceti-va ca munciti!”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger