AcasăNewsDosarele detasatilor de la DNA si DIICOT, in aer!

Dosarele detasatilor de la DNA si DIICOT, in aer!

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, arunca in aer dosarele procurorilor care au fost detasati, fara respectarea legii de functionare a magistratilor si incearca sa puna punct suspiciunilor cu privire la situatia acestora. Dupa o intilnire, la virf, cu capii celor mai importante directii si cu seful procurorilor, Augustin Lazar, ”furtuna de idei” iscata  in urma consultarilor vine ca un dus rece in privinta detasarii in DNA a procurorilor care nu aveau vechimea necesara, de 8 ani. Opinia multor specialisti in drept este ca aceste detasari, delegari a magistratilor in DNA sau DIICOT, fara ca acestia sa aibe vechimea legala, ar putea duce la  anularea unor acte de procedura, situatie fatala pentru multe dintre cauzele DNA aflate in cercetare sau chiar pe masa judecatorilor.

Desi aflat, in acte, in concediu ministrul Justitiei, Tudorel Toader le-a solicitat celor mai importanti procurori o intrevedere pentru a pune capat suspiciunilor privind situatia magistratilor care sunt fie detasati, fie delegati in alte Directii ale Parchetului Genaral. „Concluzia pe care eu o consider cea mai importanta a intrevederii de astazi este aceea ca vrem sa punem capat suspiciunilor si intrebarilor cu privire la delegari – de ce, pana cand, in ce conditii -, sa facem o clarificare ce avem vacant si sa declansam procedurile de ocupare, repet, in conditiile legii”, a afirmat Toader.

Dupa citeva ore de discutii, fara ca ceva din interiorul usilor inchise sa transpire in spatiul public, sefii au declarat presei opiniile lor. Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar a cotit-o ca de obicei, sustinand ca aceste detasari s-au facut din nevoia de personal, pentru ca ”lipsesc peste 450 de procurori”. Pe de alta parte, inlocuitoarea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, Anca Jurma a declarat ca  delegarile la DNA au fost absolut legale. Intrebata daca actele procedurale ale celor sase procurori care nu aveau vechimea necesara pentru a activa in DNA pot fi lovite de nulitate, Jurma a raspuns: „Nu este vorba de nicio nuliate. Delegarea lor a fost in temeiul legii la momentul in care au fost dispuse ordinele de delegare. Eu i-am gasit in DNA, majoritatea sunt procurori de judiciar, intra in sedintele de judecata si a fost o nevoie punctuala de a ocupa acele posturi. Delegarile sunt absolut legale, nu inteleg de unde s-a inflamat aceasta problema”.

”Cartoful fierbinte” asumat de seful DIICOT

Opinie separata la aceste discutii a facut proapspat numitul sef al DIICOT, bacauanul Felix Banila.  Acesta  a recunoscut, in fata presei, ca delegarile unor procurori fara vechime ar putea duce la anularea unor acte de procedura. Pe de ala parte, magistratul a spus ca in urma discutiilor cu Tudorel Toader a decis titularizarea persoanelor care se afa in aceast caz, pentru a evita anularea actelor de procedura.  „La noi, ( la DIICOT – n.r.) situatia este mai fericita, in sensul ca nu am avut decat doi procurori delegati cu 6 ani vechime. Noi inca de saptamana trecuta am decis incetarea delegarilor. Ne-am pus problema legalitatilii actelor intocmite de ei si am facut un pas in fata. Am convenit si cu domnul ministru al Justitiei sa demaram procedura pentru a titulariza aceste persoane”, a declarat Felix Banila, dupa discutia de la Ministerul Justitiei.

author avatar
Ramona Feraru
402 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger