AcasăNewsDomn profesor ministru si-a tinut cursul

Domn profesor ministru si-a tinut cursul

Seara de asteptare tensionanta la Ministerul Justitiei, unde Tudorel Toader s-a jucat cu nervii jurnalistilor, dar si ai romanilor care i-au urmarit discursul. Raportul de evaluare a Laurei Codruta Kovesi, Procurorul-sef al DNA, dar si a Procurorului General,  Augustin Lazar, a fost asteptat cu sufletul la gura. Degeaba. A fost doar o lectie de Drept Constitutional cu final mai degraba indicat politic.

Degeaba a insistat ca asupra lui nu s-au exercitat presiuni de natura sa influenteze concluziile. Nu contesta nimeni ca nu asa au stat lucrurile, dar Tudorel Toader nu a reusit sa fie convingator la acest capitol. Obisnuit cu toate smecheriile care i-au trecut prin fata ochilor in atata amar de vreme, romanul simplu nu mai este dispus sa creada ca NU nu inseamna si DA.

DNA a sarit calul

Ministrul a facut referire la toate neregulile constatate de-a lungul evaluarii, tinand adevarate prelegeri de Drept Constitutional, cu trimiteri la spete din istoria de 25 de ani a Curtii Constitutionale. Mai mult cu titlul de exemplificare, prin comparatie, decat de aplicabilitate la scopul conferintei de presa. A afirmat ca a constatat ca ancheta desfasurata de DNA asupra Guvernului a depasit cadrul legal. In limbaj neacademic, DNA s-a intins mai mult decat a tinut-o plapuma. Apoi a intarit ideea, mentionand ca procurorii au iesit din matca constitutionala in momentul in care au declansat si continuat cercetarile. S-au inregistrat, sustine el, derapaje constitutionale din partea DNA, fara ca acestea sa poata fi justificate, in vreun fel, de institutia aflata sub microscop. Cu toata elocinta lui de profesor universitar, fapt de neconstestat, Tudorel Toader nu a dat, insa, exemple concrete.

Revocarea se amana

Concluziile la care a ajuns, amanate prin lungimea expozeului de nevoia de a se acoperi in eventualitatea oricarui atac, au fost, dupa unii, surprinzatoare. Dupa cunoscutorii fini ai legaturilor intime si niciodata recunoscute dintre politic si Justitie, au fost, insa, previzibile. Asadar, au fost actiuni exagerate ale DNA si derapaje care au produs reactii negative in media si la nivelul opiniei publice. S-a constatat ca, in numele combaterii coruptiei, DNA a sarit calul, mai pe romaneste fie spus, desi nu poate functiona decat in acord cu rigorile statului de drept. Derapajele institutionale nu pot fi invocate prin combaterea coruptiei si nu ii era permis de Constitutie sa incalce, pentru o valoare, o alta valoare in aceeasi masura protejata. „In numele unui obiectiv generos nu poti incalca alte valori”, a subliniat, in diverse forme Tudorel Toader. Si, cu toate acestea, uite cum, contrar asteptarilor si logicii discursului, revocarea Laurei Codruta Kovesi si a lui Augustin Lazar nu este oportuna acum. Dixit! Acest „acum” lasa cale deschisa pentru o alta data, necunoscuta. Poate niciodata. Sau poate chiar luna viitoare, pentru ca de ieri, cele doua Parchete sunt sub monitorizare. Tudorel Toader a dovedit ca are rabdare. A fost un fel de avertisment valabil pentru toata suflarea procurorilor sa nu mai comita abuzuri.

Toader s-a temut

Privind, in ansamblu, periplul european al ministrului Justitiei si discutiile lui cu institutiile abilitate din UE si din Romania, decizia lui de a amana pentru o alta data revocarea celor doi nu mai pare o hotarare personala. Degeaba a sustinut ca vizita ambasadorului american Hans Klemm a fost doar o coincidenta, sunt prea multi cei dispusi sa nu o creada. Toata povestea aceasta romantata, cu vinovati fara vina, cu urecheli si dojeni parintesti, nu face decat sa dea putere strazii, care nu va rata momentul de a se impauna cu un succes. Anume, ca amenintarea cu scoaterea in strada a peste 600.000 de oameni a functionat. Si Toader s-a temut?

author avatar
Valentin Boeru
516 afisari

4 COMENTARII

  1. IN ROMANIA PROSTIA ESTE ACOPERITA CU DIPLOME, SCOLI SI CU ACADEMII ALE PROSTITUARII DE TOT FELUL, CEEA CE A FACUT CA VALORILE UMANE SA NU MAI CONTEZE IN APRECIERE IAR PROSTIA SI HOTIA SA FIE PLATITE SUBSTANTIAL DIN BANI PUBLICI IN DETRIMENTUL SISTEMULUI DE SANTATE A CELUI DE INVATAMANT, A ECONOMIEI, ETC CARE SUNT TOTAL DECAZUTE.
    HOTIA IN ROMNIA ESTE ACOPERITA DE TOT FELUL DE IMUNITATI, PARLAMENTARE, BNR-iste, GUVERNAMENTALE, CCR-iste, LEGI ANORMALE, etc.
    ALESII POPORULUI NU AU MANDATE LIMITATE DOAR LA DOUA CA IN TARILE CIVILIZATE SI NICI RESTRICTII DE INTEGRITATE, MORALITATE SAU COMPETENTA, NU AU NICI CARACTER, NICI DEMNITATE, NICI RUSINE. EI AU TRANSFORMAT POPORUL ROMAN INTRO TURMA DE OI PAZITA DE CIOBANI NEBUNI SI TEMBELI.
    PRIN TERFELIREA JUSTITIEI DE CATRE IMPOSTORII, SEMIDOCTII SI TRADATORII DE TARA ALESI PRIN HOTIE FARA CRITERII DE VALOARE , IN RO PANA LA DISPARITIA EI COMPLETA (CAT MAI CURAND) DREPTATEA SE VA FACE CU PARUL, CU CIOMAGUL, CU BATA , CU MACIUCA CU BUZDUGANUL ETC

  2. Am asistat la cel mai penibil spectacol de teatru, unde personajul principal este tavalit bine si luat la palme, dar, in final, regizorul ii gaseste cel mai bun loc din randul intai, de unde sa priveasca mai departe mascarada.

  3. Vai, tu, ce coincidenta, sa-l viziteze ambasadorul Klemm exact cand raportul trebuia facut public? Altul care ne ia de prosti!

  4. Ministrul are dreptate, nu s-au facut presiuni asupra lui. Concluzia i-a scris-o direct Hans Klemm, el doar a citit-o.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger