AcasăNewsDocumente si taxe pentru inmatricularea autovehiculelor din strainatate

Documente si taxe pentru inmatricularea autovehiculelor din strainatate

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un model de document care trebuie prezentat obligatoriu de catre persoanele care vor sa inmatriculeze in Romania autovehicule –  noi sau rulate – cu motoare de minimum 3.000 de centimetri cubi.

Obligatie. Pentru inmatricularea masinilor cu motoare mari, aduse din strainiatate, este necesar certificatul care atesta plata accizelor

Guvernul a introdus obligativitatea platii de accize – asa-numita taxa pe lux – pentru noi categorii de bunuri, pentru a contracara efectele negative ale reducerii TVA la paine asupra bugetului de stat. Intr-una dintre aceste categorii de bunuri se regasesc si masinile cu motoare mari. Masura se aplica de aproape doua luni, dar ANAF a publicat ieri un nou model de document, pe care cei care vor sa-si inmatriculeze masinile cu motoare mari (sau barci cu motor, iahturi etc.) trebuie sa-l prezinte obligatoriu si sa plateasca un euro pentru fiecare centimetru cub al motoarelor respective. In caz contrar, nu vor putea inmatricula autovehiculul respectiv.  Alte bunuri pentru care statul cere taxa pe lux sunt : bijuteriile din aur si platina (pana la doi euro/gram, cu exceptia verighetelor, confectiile din blanuri naturale (intre 50 si 1.200 euro/bucata), iahturile si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement (500 euro/metru liniar) si armele de vanatoare si de uz personal (50 – 1.500 euro/bucata).

Certificat eliberat de Fisc

Model formular inmatriculare masina

Documentul este postat deja pe site-ul Fiscului (www.anaf.ro, sectiunea legislatie). Conform ordinului ANAF nr. 3361/2013, certificatul de atestare a platii accizelor se utilizeaza de contribuabilii persoane fizice pentru a efectua prima inmatriculare in Romania a autoturismelor si autoturismelor de teren noi sau rulate, achizitionate intracomunitar, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm cubi. Documentul trebuie prezentat la Serviciul public comunitar – permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Un contribuabil poate face dovada achitarii accizelor doar pe baza acestui certificat, care se elibereaza de ANAF. Pentru obtinerea documentului persoanele vor depune la administratia financiara teritoriala o cerere de eliberare a certificatului.

Etape

Cererea poate fi depusa personal de contribuabilul solicitant, dar si printr-un imputernicit. Conform ordinului ANAF, contribuabilul va atasa la cerere in mod obligatoriu si o copie a documentelor din care rezulta ca suma a fost platita la bugetul de stat. ANAF verifica daca persoana care doreste sa inmatriculeze autovehiculul a platit acciza de un euro pe centimetru cub la Trezorerie. Daca plata se confirma, contribuabilul va primi de la Fisc certificatul in aproximativ trei zile. Certificatul respectiv trebuie prezentat obligatoriu la inmatricularea autovehiculelor cu motoare mari sau a ambarcatiunilor de agrement. In cazul acestora din urma, legislatia actuala prevede ca sunt accizate doar iahturile si navele cu  lungimea egala sau mai mare de opt metri si navele cu motor peste 100 de cai-putere, pentru care se platesc zece euro/CP.

author avatar
Arpad Dobre
2.250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger