AcasăNewsDobanda Euribor, in pericol de disparitie

Dobanda Euribor, in pericol de disparitie

Raiffeisen Bank International a parasit sistemul Euribor

Bancile Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank si Rabobank si-au anuntat recent retragerea din grupul bancilor care stabilesc indicatorului Euribor.

Raiffeisen Bank International a parasit sistemul Euribor

Manipulat in anii trecuti in favoarea lor de banci ca Barclays si UBS, Euribor este foarte cunoscut tuturor romanilor care au luat credite in euro cu dobanda variabila, deoarece, in functie de fluctuatia – de regula, mereu in sus – a acestui indicator, cresc si ratele, cel putin trimestrial.

Federatia Bancara Europeana a introdus Euribor in 1999, pentru a crea o rata de referinta a pietei interbancare in zona euro, in functie de care bancile sa-si calculeze dobanzile pe care le vor aplica la credite (multi dintre romani au luat imprumuturi cu dobanzi de 9% pe an, plus Euribor la trei/sase luni, deci peste 12% in total). Plecarea Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank si Rabobank din sistemul Euribor – se pregateste si Erste Bank – denota ca fie sistemul respectiv, fie chiar euro nu mai este viabil. Practic, abandonarea Euribor ar putea crea probleme bancherilor, care, pentru a-si pastra profiturile si salariile mari, vor fi nevoiti sa majoreze costurile si ratele clientilor lor.

author avatar
Arpad Dobre
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger