Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » DNA: Tel Drum SA, urmarita penal. La fel si 3 reprezentanti ai societatii

DNA: Tel Drum SA, urmarita penal. La fel si 3 reprezentanti ai societatii

Autor:

Dupa ce in prima parte a zilei atat Petre Pitis, cat si Florea Neda au fost prezenti la DNA, reprezentatii acestei institutii au facut publice mai multe aspecte ce tin de cazul aflat in cercetare si in care apar atat numele celor doi reprezentanti ai Tel Drum, cat si al unei alte societati comerciale.

 

dna DNA: Tel Drum SA, urmarita penal. La fel si 3 reprezentanti ai societatiiConcret, oficialii Directiei Nationale Anticoruptie au facut public faptul ca atat Tel Drum SA, cat si Petre Pitis si Mircea Visan, in calitate de reprezentanti ai acestei societati, sunt urmariti penal pentru “folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene”.

In acelasi dosar, sunt urmariti penal si o alta scietatea comerciala – WFA IMPEX SRL, precum si Florian Ion, in calitate de reprezentant al acesteia, dar si Florea Neda, acesta din urma in calitate de reprezentant al S.C. TEL DRUM SA, toti fiind suspectati de “complicitate la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Redam in cele ce urmeaza, integral, precizarile procurorilor cu privire la suspiciunile ce planeaza in cazul de fata, asa cum reies ele din comunicatul DNA:

“La data de 16 mai 2017 a fost inregistrata sesizarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, in cursul anului 2016, ar fi folosit o schema de obtinere ilicita de fonduri europene prin supraevaluarea pretului unor utilaje.
Pe baza actelor procedurale desfasurate de procurori pana in acest moment, a rezultat ca exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt, asa cum este descrisa in ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale:

In cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comerciala TEL DRUM SA in cadrul programului „Cresterea Competitivitatii Economice”, finantat din fonduri europene. In cadrul proiectului TEL DRUM SA urma sa achizitioneze o „statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC TEL DRUM SA”.

In urma depunerii cererii de rambursare in luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit din fonduri europene, suma de 4.170.462,5 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila in cadrul proiectului, nerambursabila.

A rezultat ca, in cadrul proiectului prin care a primit finantare din bani europeni, TEL DRUM SA, prin reprezentantii sai Visan Mircea si Petre Pitis si cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL si a lui Neda Florea si Ion Florian, a simulat procedura prin care a achizitionat statia mobila de preparare mixturi asfaltice.

Ca urmare a procedurii de achizitie, a reiesit ca ofertantul castigator este firma WFA IMPEX SRL. In realitate, aceasta firma are o relatie de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind doar interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de TEL DRUM SA. Mai mult, TEL DRUM SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv in ceea ce priveste oferta pe care furnizorul urma sa o faca firmei WFA Impex SRL si a oferit firmei castigatoare SC WFA Impex SRL, informatii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, inainte de publicarea anuntului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a depus cererea finala de rambursare care continea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizitiile publice si cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (avand in vedere ca utilajului livrat ii lipseau unele componente ce fusesera mentionate expres in planul de afaceri si in obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului TEL DRUM SA a folosit, cu rea-credinta, documente si declaratii false, inexacte si incomplete, respectiv declaratiile privind inexistenta conflictului de interese, desi exista o relatie personala intre Pitis Petre, Neda Florea si Ion Florian si o relatie de afiliere intre TEL DRUM SA si WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achizitie a utilajului care a fost simulata atat in ceea ce priveste respectarea regulilor de derulare cat si in ceea ce priveste desemnarea ofertantului castigator si a pretului.

In consecinta, pe nedrept, societatea comerciala TEL DRUM SA a obtinut suma de 4.170.462,50 lei reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila din fonduri europene.

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile 307 Cod de procedura penala.”
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!