AcasăNewsDNA pune sub urmarire penala 9 persoane in noul dosar ANRP

DNA pune sub urmarire penala 9 persoane in noul dosar ANRP

Dupa ce joi dimineata mai multe persoane care au facut parte din cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor de la ANRP au venit la DNA, in Capitala, pentru a discuta cu procucorii, intr-un nou dosar ce vizeaza restituiti, reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat, oficial, ca au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 9 suspecti.

De aceasta data, anchetatorii cerceteaza situatia unui teren de peste 1.200 de metri patrati, in privinta caruia anunta, intr-un comunicat, faptul ca a fost evaluat la peste 2,6 milioane de euro, la momentul respectiv, suma care ar fi fost „de trei ori mai mult decat valoarea reala a terenului”, concluzionand ca terenul ar fi fost supraevaluat cu aproximativ 6,1 milioane de lei, suma considerata prejudiciu adus statului.

Mai exact, DNA a dispus urmarirea penala a lui Ingrid Zaarour, in calitate de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) si al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a lui Remus Baciu, Remus Mihnea Iuoras, Catalin Theodor Nicolescu, toti in calitate de vicepresedinti ai ANRP si membri ai Comisiei in cauza, dar si a lui Ingrid Popa-Mocanu, Attila Gabor MArko, dar si Catalin Constantin Canangiu, in calitate de membri ai Comisiei Centrale. Cei sapte sunt suspectati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In aceeasi cauza, sunt urmariti penal si Gheorghe Visoiu, in calitate de expert evaluator in cadrul ANRP< dar si un alt evaluator, Doina Tudose, ambii viind vizati de suspiciunea de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Iata ce precizeaza, mai exact, reprezentantii DNA in cazul de fata:

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 14.10.2008, suspectii Zaarour Ingrid, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoras Mihnea Remus, Marko Atilla Gabor, Nicolescu Theodor Catalin si Canangiu Constantin-Catalin, in calitate de presedinte, respectiv membri au aprobat, cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, raportul de evaluare intocmit de suspecta Tudose Doina, evaluator la o societate comerciala, pentru un teren care a facut obiectul unui dosar de despagubire, desi se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare.

Terenul in suprafata de 1.250 mp a fost evaluat la valoarea de 9.492.800 lei (2.638.800 euro la cursul de schimb de la acea data), de trei ori mai mult decat valoarea reala a terenului.

A reiesit ca terenul a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, suma ce reprezinta prejudiciu in dauna statului.

Raportul de evaluare a fost intocmit cu nerespectarea Legii nr. 247/2005 si a Standardelor Internationale de Evaluare impuse de lege si a fost avizat de suspectul Visoiu Gheorghe, expert evaluator in cadrul A.N.R.P.

Astfel, presedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor – Ingrid Zaarour, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoras Mihnea Remus, Attila Marko Gabor, Nicolescu Theodor Catalin si Canangiu Constantin Catalin, pe de o parte, si evaluatorul Visoiu Gheorghe, aveau obligatia legala sa verifice daca raportul de evaluare intocmit de Tudose Doina, respecta Standardele Internationale de Evaluare in sensul de a folosi, drept comparabile, tranzactii certe ale unor proprietati similare vandute si nu oferte de vanzare speculative publicate on-line. Din probele administrate a rezultat ca acestia nu au respectat aceasta obligatie legala, acceptand si aproband acordarea de despagubiri pe baza unui raport de evaluare in care valoarea de piata a fost denaturata.

Activitatea descrisa a determinat totodata obtinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de catre doua persoane care, anterior initierii procedurilor in vederea despagubirii, obtinusera la un pret modic drepturile litigioase de la persoana care avea dreptul legal la despagubire.

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Mentionam ca Attila Marko Gabor este cercetat in lipsa, fata de acesta fiind emis un mandat de urmarire internationala”.

360 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger