AcasăNewsDNA, la pescuit pe Lacul Siutghiol

DNA, la pescuit pe Lacul Siutghiol

Primarul Nicolae Matei este un client mai vechi al DNA

Multe le-a fost dat sa vada procurorilor anticoruptie in ultima vreme, mai ales de cand romanii s-au convins ca „tavalugul” DNA chiar ca este de neoprit. Insa, de departe, unul dintre cele mai incendiare denunturi depuse si aflate in lucru in prezent la structura teritoriala DNA – Constanta este cel al unei societati comerciale prin care reprezentantii acesteia se plang ca, prin metode desprinse parca din filmele cu mafioti, se incearca deposedarea lor de un teren aflat pe malul Lacului Siutghiol.

Primarul Nicolae Matei este un client mai vechi al DNA

Pe scurt, proprietarii unui complex turistic reclama ca au ajuns sa fie terorizati de intermediarii primarului din Navodari, Nicolae Matei, care ar actiona alaturi de fratii Ionel si Puiu Hasotti. Oameni influenti carora, dupa cum sustine administratorul societatii comerciale SOMACO CONSTRUCT SRL, li s-ar fi pus pata pe afacerile derulate de catre aceasta firma pe malul Lacului Siutghiol, unde procurorii DNA au fost chemati de urgenta sa-i „pescuiasca” pe cei acuzati ca ar fi cerut mita pentru a nu le „sufla” complexul turistic si cariera de piatra detinute in zona. Iar pentru primarul din Navodari, Nicolae Matei, cel acuzat fatis ca a cerut spaga 100.000 de euro, lucrurile sunt cu atat mai grave, cu cat acesta este deja un „client fidel” al DNA, tot pentru comiterea perceperii unor astfel de „taxe de smecherie”.

Amenintari mafiote

Complexul turistic Verona este „marul discordiei” in acest caz stufos

Desigur ca, in toate litigiile comerciale sau administrative, la mijloc se afla o adevarata increngatura de acuze reciproce. Astfel ca, la prima vedere cel putin, asa ar putea fi privit si diferendul dintre Primaria Navodari si SC SOMACO CONSTRUCT SRL. Societate care detine o cariera de piatra in comuna constanteana Lumina, dar si compexul turistic „Verona”, format din opt vile, pe malul Lacului Siutghiol. Cum terenul pe care au fost construite vilele se delimiteaza, spre Vest, cu o fasie ingusta de teren de circa 10-15 metri latime care apartine domeniului public, intre investitorii particulari si autoritatile locale au intervenit tot felul de litigii. Mai ales dupa ce reprezentantii SOMACO CONSTRUCT au sustinut ca au efectuat lucrari importante de amenajari, pe proprii bani, pentru a stopa „focarul de infectie” care se afla pe terenul paraginit din proprietatea domeniului public. Dincolo de toate aceste aspecte insa, surprind afirmatiile extrem de grave ale oamenilor de afaceri care sustin ca, in mod constant, ar fi fost supusi unei serii neintrerupte de presiuni si amenintari, unele chiar de tip mafiot, pentru a ceda afacerile detinute unui influent grup de interese care „face legea” in Constanta.

Solicitari personale

Itele intregii afaceri ar duce si la fratii Puiu si Ionel Hasotti (foto)

Astfel, cateva paragrafe din plangerile depuse la organele statului, in frunte cu DNA, sunt mai mult decat uluitoare, dezvaluind o practica uzuala a retelelor transpartinice care actioneaza la nivelul autoritatilor locale: „Locatia Complexului Verona s-a aflat in atentia primarului orasului Navodari, Matei Nicolae, care a trimis, prin diferiti interpusi, mesaje prin care subscrisa societate va inregistra pierderi mari daca nu este receptiva la solicitarile personale ale domnului Matei Nicolae, dand de inteles ca are cunostinta de litigiile pe care avocatul Ionel Hasotti le-a initiat impotriva societatii noastre, cu aluzii directe la relatia sa de prietenie cu fratele acestuia, senatorul Puiu Hasotti, demersuri ignorate de conducerea SOMACO CONSTRUCT SRL. Fata de aceasta atitudine a subscrisei, fratii Hasotti l-au avertizat prin interpusi pe administratorul societatii, Comanescu Grigore, ca ii vor lua oricum cariera de piatra, intrucat ei sunt liderii PNL – Filiala Constanta si ei conduc indirect institutiile publice si justitia din judet. La scurt timp dupa aceste amenintari indirecte ale fratilor Hasotti, si in contextul sprijinului politic de care se bucura primarul din Navodari din partea acestora, Matei Nicolae a initiat o serie de presiuni administrative ilegale, abuzand de functia sa de primar, pentru a determina administratorul subscrisei fie sa cotizeze la primarul Matei Nicolae si fratii Hasotti sume mari de bani (pentru a nu-i fi ruinate abuziv afacerile cu cariera de piatra din comuna Lumina, respectiv cea cu complexul turistic Verona din Navodari), fie sa accepte sa le vanda celor trei faptuitori proprietatile detinute de SC SOMACO CONSTRUCT SRL, insa la preturi mult inferioare celor reale”.

100.000 de euro

Si asta nu este tot, seria dezvaluirilor incendiare continuand in acelasi denunt in urma caruia primarul din Navodari le da din nou de lucru procurorilor anticoruptie: „Astfel, in primavara anului 2012, primarul din Navodari, Matei Nicolae i-a pretins administratorului subscrisei SOMACO CONSTRUCT SRL, Comanescu Grigore, cu titlu de mita, suma de 100.000 euro, pentru a ii vinde la un pret subevaluat terenul in discutie, in suprafata de 923 mp, care se afla chiar pe malul Lacului Siutghiol, teren care apartine domeniului public al orasului Navodari si care a fost consolidat de subscrisa societate. Fata de refuzul administratorului Comanescu Grigore de a plati mita solicitata, primarul din Navodari, Matei Nicolae, l-a amenintat pe acesta ca o sa suporte consecintele si ca o sa aiba grija, impreuna cu fratii Hasotti, ca subscrisa SC SOMACO CONSTRUCT SRL sa fie deposedata abuziv de ambele investitii, cariera de piatra din comuna Lumina, respectiv complexul turistic Verona din Navodari”. Amenintari care, dupa cum verifica acum procurorii DNA, ar fi si fost transpuse in practica, inclusiv prin intermediul unor politisti locali si functionari publici.

author avatar
Toni Matei
1.288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger