AcasăNewsDNA il cauta pe Ghita la MAE

DNA il cauta pe Ghita la MAE

Sebastian Ghita are sapte capete de acuzare, printre care dare de mita si santaj

DNA Ploiesti umbla zi si noapte dupa firmele lui Sebastian Ghita sau ale apropiatilor sai, care au contracte incheiate cu statul. Procurorii au solicitat, in acest sens, documente de la Ministerul de Externe. In acelasi timp, anchetatorii descriu amanuntit cum se erija Ghita in stapan al judetului Prahova, dar si cum si cui impartea deputatul cate o “bucatica de putere”.

Sebastian Ghita are sapte capete de acuzare, printre care dare de mita si santaj

Documentele cerute MAE de catre DNA se refera la atribuirea contractului pentru”Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni”. Contractul de aproape sapte milioane de euro a fost atribuit in 2015 de Ministerul de Externe asocierii dintre Siveco si Expert One Research, o firma cu actionari apropiati de Sebastian Ghita.

Cum se folosea Ghita de oameni

Cu o zi inainte ca parlamentarii din Comisia Juridica sa dea aviz pe cererea DNA de retinere si arestare a deputatului, referatul intocmit de anchetatori scoate la iveala un adevarat stapan al judetului Prahova. Cu sapte capete de acuzare, “stapanul” Ghita oferea o „bucatica de putere” pentru protectie. Cu alte cuvinte, forta financiara dobandita de Sebastian Ghita, avand un spate politic extrem de solid,  a fost folosita de acesta ca “moneda de schimb pentru cointeresarea unor functionari publici si angrenarea lor intr-un mecanism infractional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natura, ale deputatului”. De exemplu, unul dintre martorii din dosar, Adrian Istvan, a declarat la audieri ca “deputatul Ghita Sebastian este persoana care hotaraste promovarea, numirea definitiva sau temporara a unor persoane agreate de acesta in functii de conducere din cadrul unor institutii descentralizate, ca de exemplu: doamna Lupea, actualul subprefect al judetului Prahova, Adriana Nicolae, Emilian Tudose, Daniel Petre din cadrul Finantelor Publice Prahova, Viorel Dosaru – in functia de inspector sef al I.P.J. Prahova”. Acelasi martor a declarat ca deputatul Ghita a avut o influenta hotaratoare in numirea lui Romeo Nicole Florin in functia de vicepresedinte al ANAF.

Ponta avea grija ca Ghita sa-si tina promisiunile

Tot despre reteaua pusa la punct de deputat in Prahova a vorbit in fata procurorilor si Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, arestat si el in dosar. Magistratul a declarat ca in discutiile purtate cu Sebastian Ghita acesta lasa sa se inteleaga, folosind expresia „omul meu”, ca sunt multe persoane pe care le controleaza. De asemenea, procurorii redau in referat o declaratie data la inceputul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, in care acesta sustine ca „in primavara anului 2014, impreuna cu Ghita Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o functie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Lupta Antifrauda sau o functie de executie in cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, in principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializata”.

author avatar
Andrei Coman
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger