AcasăNewsDNA cere arestarea in lipsa a lui Ghita. Cumnatul sau si un...

DNA cere arestarea in lipsa a lui Ghita. Cumnatul sau si un partener de afaceri, retinuti

La capatul unor audieri maraton, incheiate luni seara, atat cumnatul, cat si un partener de afaceri al deputatului despre care nu se mai stie nimic din decembrie anul trecut, au fost retinuti de catre procurorii anticoruptie ploiesteni. Cei doi vor fi prezentati marti instantei, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Si tot marti, procurorii se vor adresa aceleiasi instante, in speta Tribunalului Prahova, cu o propunere de arestare preventiva, de aceasta data in lipsa, formulata pe numele lui Sebastian Ghita, in cazul caruia anchetatorii au anuntat ca s-a pus in miscare actiunea penala intr-un nou dosar. De aceasta data, din cate reiese dintr-un comunicat al DNA, afaceristul e suspectat de trafic de influenta, spalare a banilor, in forma continuata , dar si constituire a unui grup infractional organizat, in calitate de reprezentant al societatilor comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. – pana in 2012, si ulterior, deputat , in intervalul 2012 – 2016, ar fi savarsit fapte de trafic de influenta (4 infractiuni),

Totodata, procurorii au decis retinerea pentru 24 de ore a cumnatului fostului ales al neamului, Cristian Anastasescu, administrator al S.C Asesoft International S.A., pentru complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor, ambele in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat, dar si a lui Bogdan Padiu, director general al S.C Teamnet International S.A.. Si acesta din urma este suspectat de  complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor, ambele in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat;

Redam in cele ce urmeaza, integral, precizarile procurorilor in privinta motivelor pentru care s-au luat aceste masuri:

„In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2007 – 2015 la nivelul institutiilor publice si autoritatilor publice, au fost incheiate mai multe contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, de catre mai multe societati comerciale cu acest profil de activitate si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A.

Pentru incheierea acestor contracte finantate din bani publici si fonduri europene, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, reprezentant pana in anul 2012 al societatilor comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. si ulterior deputat in Parlamentul Romaniei, a pretins si primit de la reprezentantii firmelor, declarate ulterior castigatoare ale procedurilor de licitatie, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai institutiilor si autoritatilor contractante sa atribuie contractele de prestare de servicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii, firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de acesta.

Pentru crearea unei aparente de legalitate in ceea ce priveste acordarea acestor sume de bani pretinse, Ghita Sebastian Aurelian a indicat ca modalitate de transfer al sumelor de bani de care era interesat, simularea unor operatiuni comerciale prin incheierea unor contracte comerciale de catre aceste societati in calitate de beneficiar, cu societati comerciale controlate de el apartinand grupului Asesoft / Teamnet, in calitate de furnizor. Obiectul contractelor consta in prestarea de servicii IT fictive.

Lucrarile inserate in facturile emise de societatile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, au fost executate in realitate cu propriile resurse materiale si umane chiar de catre beneficiarii lucrarilor, iar documentele justificative atasate acestora au atestat operatiuni care nu s-au derulat in realitate.

Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societati comerciale au virat catre societatile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, contravaloarea asa-ziselor lucrari prestate de acestea din urma, sumele fiind reintroduse in circuitul fiscal – economic. Acesti bani reprezinta contravaloarea influentei promise si exercitate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau institutiile subordonate.

In aceasta modalitate, Ghita Sebastian Aurelian a primit, in perioada 2007 – 2014, pentru contractele atribuite societatilor comerciale respective, sume de bani cuprinse intre 3 milioane euro si 10 milioane euro.

In concret,

In perioada 2007 – 2008, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale si a primit de la acestia, in mod indirect, suma de 4.118.388 lei, prin simularea unor relatii comerciale intre societatea respectiva si S.C. Teamnet International S.R.L., constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, respectiv din cadrul S.C. Transelectrica S.A., in vederea atribuirii si derularii in bune conditii (fara impedimente la efectuarea platilor) a 7 (sapte) contracte incheiate de catre societatea respectiva cu cele doua institutii publice precizate anterior. Valoarea totala a celor 7 contracte incheiate cu societatea respectiva a fost de 14.511.883 euro.

In perioada 2013 – 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii aceleiasi societati comerciale si a primit de la acestia, in mod indirect, suma de 5.957.651 lei, prin simularea unor relatii comerciale intre societatea respectiva si doua societati comerciale, intre care si S.C. Asesoft Technologies S.R.L., constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in vederea atribuirii contractului finantat din fonduri publice avand ca obiect implementarea sistemului informatic integrat Sistemul National „Dosarul Electronic de Sanatate” (DES).

In perioada 2007 – 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii unei alte societati comerciale, si a primit in mod indirect, suma de 22.872.321 lei, prin simularea unor relatii comerciale intre societatea respectiva si alte patru societati, intre care S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali si functionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, C.N.A.S., Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Consiliului Judetean Tulcea, Consiliului Judetean Brasov, in vederea atribuirii si derularii in bune conditii (fara impedimente la acordarea platilor) a contractelor finantate din fonduri publice incheiate cu societatea respectiva.

Concret, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca va interveni pe langa membri ai guvernului si pe langa functionari publici cu functii decizionale, atat in vederea atribuirii si derularii in bune conditii a contractelor finantate din fonduri publice, cat si in vederea deblocarii unor plati pentru contracte deja existente, incheierea unor contracte si acte aditionale, dar si pentru alocarea unor fonduri banesti pentru viitoare contracte in domeniul IT.

In perioada 2013 – 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii a doua societati comerciale si a primit de la acestia, in mod indirect, suma de 22.516.573 lei, prin folosirea unor proceduri de subcontractare si simularea unor relatii comerciale intre una dintre cele doua societati si S.C. Teamnet International S.A. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, in vederea atribuirii contractului in valoare de 166.782.737 lei, incheiat in anul 2014 intre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial „Mediu” si asocierea formata din 5 societati comerciale.

In urma primirii banilor, disimulati sub forma unor operatiuni fictive derulate de S.C. Teamnet International S.A. cu alte societati IT, o suma de 24.620.988 lei a fost folosita de prima societate mentionata pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri, in scopul determinarii reprezentantilor Bancii Mondiale sa achizitioneze actiuni la aceasta societate si sa-i acorde un credit in valoare de 10 milioane euro.

In baza aceleiasi rezolutii infractionale, in perioada 2007 – 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, impreuna cu inculpatii Padiu Bogdan si Anastasescu Cristian au disimulat adevarata natura a provenientei sumelor de bani mentionate anterior, prin inregistrarea, in evidentele contabile, a unor operatiuni comerciale fictive avand ca obiect pretinse prestari de servicii IT, de catre S.C. Teamnet International S.A., S.C. Asesoft International S.A. si alte firme apartinand aceluiasi grup, cunoscand ca banii provin din savarsirea infractiunilor de trafic de influenta.

Totodata, incepand cu anul 2010, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, impreuna cu inculpatii Padiu Bogdan si Anastasescu Cristian au initiat si constituit un grup infractional organizat care a continuat sa isi desfasoare activitatea pana in anul 2014.

Grupul infractional a fost initiat si condus de catre inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, iar ceilalti doi au avut atributii bine definite si repartizate pe membri in cadrul grupului, scopul fiind acela de a obtine foloase materiale din savarsirea unor infractiuni de trafic de influenta si spalare de bani.

Grupul a avut o structura ierarhica, iar in ceea ce priveste sarcinile membrilor, acestea erau urmatoarele:

– Ghita Sebastian Aurelian a fost acela care a initiat constituirea grupului infractional organizat si ulterior a avut rolul de a pretinde sume de bani reprezentantilor unor firme IT, in scopul facilitarii obtinerii de contracte finantate din fonduri publice si derularii in bune conditii a acestora;

– Padiu Bogdan, in calitate de reprezentant al S.C Teamnet International S.A. si inculpatul Anastasescu Cristian, in calitate de reprezentant al S.C Asesoft International S.A., aveau rolul sa asigure primirea sumelor de bani pretinse de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian si sa le introduca intr-un circuit financiar, dandu-le o aparenta de legalitate, prin dispunerea si/sau semnarea unor documente justificative fictive”.

114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger