AcasăNewsDirectorul FMI acuzat de agresiune sexuala la New York

Directorul FMI acuzat de agresiune sexuala la New York

Dominique Strauss-Kahn ar fi incercat sa violeze o camerista la un hotel din New YorkDominique Strauss-Kahn ar fi incercat sa violeze o camerista la un hotel din New York. Foto: Le Figaro

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, retinut sambata seara la New York, sub acuzatia de agresiune sexuala, urmeaza sa compara astazi in fata unui judecator si va pleda nevinovat, potrivit avocatilor sai. Retinerea directorului FMI a survenit ca urmare a plangerii depuse de o camerista a unui hotel din Manhattan. Capetele de acuzare peentru care parchetul din New York l-a inculpat pe Dominique Strauss-Kahn sunt „agresiune sexuala”, „tentativa de viol” si „sechestrare”. Ele au fost formulate la cateva ore dupa retinerea directorului general FMI pe aeroportul din New York.

Dominique Strauss-Kahn ar fi incercat sa violeze o camerista la un hotel din New York
Dominique Strauss-Kahn ar fi incercat sa violeze o camerista la un hotel din New York. Foto: Le Figaro

Dominique Strauss-Kahn a fost interpelat de politie la 16.45 ora locala, pe Aeroportul John F. Kennedy, cu putin inaintea decolarii avionului spre Paris. Directorul FMI a fost dus la un arest din Harlem unde si-a petrecut noaptea.

Potrivit primelor informatii aflate de New York Times, faptele s-ar fi petrecut la ora 13 intr-o camera a Hotelului Sofitel din Manhattan. O femeie de serviciu, in varsta de 32 de ani, ar fi intrat in apartamentul sefului FMI, crezand ca este liber, pentru a face curatenie. Atunci Dominique Strauss-Kahn ar fi iesit din baie gol si ar fi incercat sa o agreseze sexual.

Femeia ar fi reusit sa scape si ar fi plecat in graba sa alerteze personalul hotelului, care a sunat la 911. Cand fortele de ordine au venit la fata locului, DSK plecase, dar se pare ca si-ar fi uitat in apartament telefonul mobil si unele articole personale. Potrivit lui Paul J. Browne, purtator de cuvant al politiei newyorkeze, citat de Associated Press, Strauss-Kahn ar fi parasit hotelul „in mare graba”.

Ofiteri in civil de la Autoritatea aeroporturilor din New York si New Jersey au plecat sa-l caute pe aeroportul JFK, unde seful FMI se imbarcase deja la bordul unei curse Air France. „L-am retinut si l-am predat politiei din New York” (NYPD), a declarat un responsabil de la Autoritatea aeroporturilor. Ancheta urma sa fie instrumentata de unitatea speciala „Special Victims Unit”.

Dominique Strauss-Kahn urma sa participe luni la o reuniune a ministrilor de finante din zona euro la Bruxelles, apoi sa tina un discurs miercuri la al 12-lea Forum economic. FMI nu a reactionat oficial la arestarea presedintelui sau. Consulul general al FranteiNew York a putut sa aiba o intrevedere cu el, potrivit BFM TV .

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, este acuzat de presa franceza pentru modul de viata luxos
DSK surprins de presa franceza cand se urca la bordul unui luxos Porsche Panamera. Foto: Le Figaro

De cateva saptamani, Dominique Strauss-Kahn este in Franta tinta unor critici privind modul sau de viata luxos. O fotografie cu el urcandu-se la bordul unui Porsche Panamera, ca si informatii despre preturile exorbitante pe care le plateste pentru costumele sale unui croitor din Washington, au fost publicate de presa franceza.

Vineri, DSK ripostase, anuntand ca da in judecata France Soir pentru articolele sale.

In contextul acuzatiilor privind luxul sefului FMI, apartamentul sau de la Hotelul Sofitel din Manhattan costa 3000 de dolari pe noapte, precizeaza New York Times.

Cariera directorului FMI a fost amenintata serios in octombrie 2008, dupa ce s-a aflat despre o legatura extraconjugala cu o unguroaica, economista a institutiei. Dar Dominique Strauss-Kahn a fost exonerat de orice acuzatie de abuz de putere, de catre consiliul de administratie al FMI, care i-a reprosat totusi „o grava eroare de apreciere”. Steaua sa pe scena politica franceza nu a palit dupa aceasta afacere. DSK sta bine in sondaje, fiind unul dintre posibilii candidati ai Partidului Socialist pentru alegerile prezidentiale franceze in 2012.

Unul din avocatii sai, citati de Reuters, a informat ca Domique Strauss-Kahn va pleda „nevinovat” cand va comparea duminica in fata judecatorului.

author avatar
Adrian Patrusca
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger